Alla borde ha rätt till en bostad

TRYGGHET. En bra bostad till en rimlig kostnad borde inte vara en omöjlighet, men för många unga som söker inträde på bostadsmarknaden finns idag stora hinder. Dels måste du ha ett jobb, dels en hygglig lön. I alla fall om du ska flytta in i en nyproducerad lägenhet.

Bostadsminister Mats Odell gör föga för att skapa förutsättningar för byggandet av billiga hyresrätter. Snarare motverkar han en sådan utveckling. Allt medan 245 000 unga vuxna saknar egen bostad.

Bostadsminister Mats Odell gör föga för att skapa förutsättningar för byggandet av billiga hyresrätter. Snarare motverkar han en sådan utveckling. Allt medan 245 000 unga vuxna saknar egen bostad.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Piteå2008-07-18 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I och med den bostadspolitik som ansvarigt statsråd Mats Odell, kd, skisserat och delvis genomfört lär det bli ännu dyrare att bo. I dag byggs det framför allt bostadsrätter till människor som har råd att betala ordentligt. Det lönar sig inte att bygga hyresrätter, eftersom få har råd att betala den
kvadratmeterhyra som gäller för nyproduktion.
När bostadsminister Mats Odell tog bort stödet för att bygga hyresrätter sjönk nyproduktionen som en sten. I alliansregeringens Sverige och det är framförallt unga vuxna som drabbas av en bostadspolitik som helt tycks inrikta på dem som redan har.

Rätten till en bostad borde vara en grundläggande rättighet. Den har Mats Odell och hans kamrater i högerregeringen dribblat bort. Sedan vet vi alla att den sociala situationen i många stycken avgör vilken typ av bostad vi i slutändan kan skaffa oss, men inte bara det utan också tillgången på bostäder som människor har råd att bo i.

Sedan 1997 har Hyresgästföreningen frågat ungdomar mellan 20 och 27 år om deras bostadssituation och eventuella önskemål om en bostad. I den senaste undersökningen tillfrågades drygt 4 300 ungdomar. Fem av tio ungdomar mellan 20 och 27 år bor fortfarande hemma. Helst vill flertalet av dessa i sitt första boende bo i hyresrätt. Intressant i undersökningen är också att smärtgränsen för hyran för de flesta unga ligger på 3 600 kronormånaden.

För de allra flesta av oss fungerar de krav som ställs för att få hyra eller köpa en bostad. Har du inte haft en gammal hyresskulder eller betalningsanmärkningar brukar det gå vägen. Men rätten till tak över huvudet måste ändå finnas. Den sociala bostadspolitiken har hamnat i malpåse, men allt mer tyder på att den snart måste tas fram igen.Orättvisorna inom boendet har ökat snabbt sedan 2006.

I bolagsordningarna för de allmännyttiga bostadsföretagen står att de ska tillhandahålla bostäder med blandade boendeformer. De ska motverka social segregation samt trygga bostadsförsörjningen även för speciellt utsatta grupper. I dag tummas det alltför lätt på detta. Ungdomar och invandrare har hamnat i kläm.