Aldrig har så få ägt så mycket
KLYFTOR. Förmögna vårbudgetens stora vinnare, var rubriken i Dagens Nyheter i april 2007. Sedan dess har skillnaden mellan rik och fattig, storstad och glesbygd bara ökat. Av Sveriges 100 rikaste bor 65 i Stockholm. Inte en enda av dem bor i Norrbotten. Det är lönande att bo nära den politiska makten. Naturens rikedomar smittar däremot inte av sig på de närboende.
Sextiofem Stockholmare äger tillsammans en förmögenhet på 28 miljarder kronor. Inte en enda norrbottning finns på 100-i-topp-listan.
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Så är det nog. I alla fall inte så rik att man köper vattenskotrar för 150 000 kronor åt alla barnen för att slippa bråk om vem som ska köra först. Så mycket kostar värstingmodellen, den som går bäst hos försäljaren Kaj Nyqvists rikaste kunder i Stockholm, intervjuad i artikeln. "En helvetesmaskin som kan slunga iväg föraren från 0 till 80 kilometer i timmen på 2,8 sekunder". En pappa ville köpa en till sin tioårige son. Tyvärr finns det ingen naturlag som gör att förståndet stiger med förmögenheten.
Nej, att bli mångmiljonär på hederligt arbete är tämligen omöjligt. Däremot är det de hederligt arbetande som håller samhället igång. Makthavarna, politikens som kapitalets, är inte okunniga om vanligt folks värde, varför de jagas med blåslampa bort från utbildningar och aktiviteter i kommuners och Arbetsförmedlingens regi, bort från sjukpenning och sjukersättning, bort från ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. De ska ut i arbete, inte för att gno ihop sin egen förmögenhet men väl andras.
För snart tio år sedan gjorde finansmannen Robert Weil ett inlägg på DN Debatt där han uppmanade Sveriges kapitalister att förena sig i ett tack till löntagarna som avstått så mycket för att "vi kapitalister skulle få ännu mycket mer". Aldrig hade fördelningen varit så gynnsam för kapitalisterna.
I februari i år stack Robert Weil åter ut hakan. Denna gång på Dagens Nyheters kultursida. Weil konstaterade att 1990-talets jättefest, till hans förvåning fortsatt och nu exploderat i rena champagnegaloppen. "Vi har fått skattelättnader som vi inte vågat drömma om för tio år sedan. Ingen gåvoskatt,ingen arvsskatt, ingen förmögenhetsskatt". Och på detta kraftigt sänkt fastighetsskatt och högsta utdelningen i jobbskatteavdraget.
Med sitt inlägg ville Weil förmå kapitalisterna att ta sitt ansvar och aktivt delta i samhällsbygget. "Pengar ger makt och med makt följer alltid ansvar."Finansmannen efterlyste ett djupare engagemang än, får man förmoda, att rättvist fördela vattenskotrar av värstingmodell i barnaskaran. Filantropi, om det var vad han syftade på, är dock en osäker fördelningsmodell. Fördelning är vad det handlar om och det är alldeles tydligt att några får på tok för mycket, medan det stora flertalet får för litet av den kaka de tillsammans bakar.
Inkomstklyftorna har växt, under både borgerliga och socialdemokratiska regeringar, men under nuvarande regering göds höginkomsttagarna och de förmögna dessutom med gigantiska skattesänkningar medan pensionärer, arbetslösa och sjuka får betala högre skatt på sina försämrade inkomster. Analytikerna torde drabbas av svindel när det blir dags att titta ner i de klyftor som skapades under åren med regeringen Reinfeldt.
Å andra sidan blir det svårt att spåra förmögenheterna. Med skatten försvann också registreringen.
.
Bild: Pengar i massor
Bildtext: Sextiofem stockholmare äger tillsammans en förmögenhet på 28 miljarder kronor. Inte en enda norrbottning finns på 100-i-topp-listan.