Äldrevårdens resurser
Regeringen med vård-och äldreomsorgsminister Ylva Johansson i spetsen har beslutat om ett nytt rikstäckande strydokument för äldreomsorgen. Det är bra. När man sedan ser till vad som konkret ska göras för att förbättra och samordna äldrevården på ett effektivare sätt än vad som sker i dag är förslagen få, men fler lär komma har det aviserats.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
De närmaste åren kommer antalet vårdkrävande äldre att växa. År 2030 förväntas var femte svensk vara ålderspensionär. Närmare 500 000 personer är i dag över 80 år, det vill säga drygt fem procent av befolkningen. Krassa ekonomiska skäl gör att kommunernas resurser till äldrevården inte hänger med i denna utveckling. Under det senaste året har vi därför upplevt en faktisk nedrustning av äldrevården.
Alt fler äldre ställer nya och höga krav på vården. Vi vill slippa de återkommande larmrapporterna om missförhållanden inom äldreomsorgen, att äldre människor tvingas bo hemma mot sin vilja, eftersom äldreboenden saknas. Att äldre får dålig mat, inte har möjlighet att gå ut eller duscha mer en högst en gång i veckan etc. Anhöriga har dessutom fått ta ett allt för stort ansvar. I dag skulle åldringsvården rasa om de anhöriga inte fanns som resurs.
De tillskott i ekonomiska resurser som kommer ska förhoppningsvis användas för att skaffa fram fler platser i äldrevården och för att skapa fler heltidsjobb. I dag lider äldrevården av att allt för många av de anställda är deltidare. Dessutom krävs en ordentligt nytillskott av personal för att klara äldrevården.
Mot bakgrund av de pensionsavgångar som kommer den närmaste tioårsperioden, då de stora fyrtiotalistgruppen pensionernas, plus det nyrekryteringsbehov som finns eftersom våra äldre blir allt fler, krävs 10 000-tals nyanställningar fram till år 2010.
Redan är personalbristen ett stort problem inom äldrevården. Allt för få händer har alldeles för mycket att göra. Det krävs bra och välutbildad personal för att hålla god kvalitet i åldringsvården, som i all vård. Att rekrytera till äldrevården är tyvärr inte det lättaste. Mot den bakgrunden är det bra att vård-och omsorgsminister Ylva Johansson vill avsätta 3,5 miljarder kronor för kompetens-och kunskapsutveckling för personal inom vård och omsorg av äldre.
Många, som kanske tänkt sig jobba inom äldrevården, har avskräckts av de rapporter om att personalsituationen är otillräcklig, att den mänskliga kontakten kommer på undantag för ett evigt springande för att klara akuta arbetsuppgifter. Dagens ungdomar kräver en annan arbetsmiljö. Man tar inte ett jobb för att direkt hamna i stress och utbrändhet. Något som lätt händer inom äldrevården, där en stor del av arbetet måste handla om att hinna trösta och samtala.
Äldreomsorgens problem är inte bara ett penningproblem och personalproblem. Det är också ett organisations-och ledningsproblem. Visst krävs det dessutom bättre samordning mellan landsting och kommuner så att vi i framtiden slipper se att gamla, vårdkrävande människor, slussas från en institutioner till en annan när det bästa vore att han eller hon fick stanna på ett och samma ställe tills vårdbehovet eventuellt minskar och det finns möjlighet att flytta hem igen. Annars måste de satsas på speciella äldreboende, en boendeform som under senare år drabbats av dramatiska nedskärningar.
Det viktiga är att äldrefrågorna lyfts upp, att våra gamla kan känna tilltro till den vård de får och att den blir jämlikt fördelad över landet.