Äldreomsorg på undantag

Piteå2013-10-19 06:01
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Åter ett vittne om svensk äldreomsorg, där medmänskligheten kommit på undantag i paragrafrytteriets namn. Är man 90 år måste man lyssnas till.

Nu ger sig inte Gertrud. Hennes ärende ligger nu hos kammarrätten. Om hon får avslag där återstår att överklaga till Högsta förvaltningsrätten.

Gertrud Sigurdsen står på sig och ger därmed förhoppningsvis många äldre och sköra människor nytt hopp i sin kamp för en värdig omsorg.

Är det så här vi vill att äldreomsorgen ska fungera? Gertrud är bara ett exempel bland många där äldreomsorgen avhumaniserats.

Det är en oroande utveckling att allt fler äldre inte får den omsorg de har rätt till. Allt fler kommuner kan inte erbjuda nödvändiga platser i olika former av specialboenden för äldre. Det finns tusentals beslut om särskilt boende för äldre som kommunerna inte har verkställt.

Vårdbolag har dessutom fått ett allt större ansvar för omsorgen om våra gamla. Att detta inte alltid fungerar har vi fått många upprörande exempel på under de senaste åren.

Vårdföretagen arbetar med slimmade personalorganisationer och då riskerar de människor som ska vårdas att vanvårdas, men brister finns också i den offentligt drivna äldreomsorgen.

Vårdskandalerna har varit många de senaste åren. Utbildad och kunnig personal har sagt upp sig, eftersom de upplevt att vården inte fungerar och att de gamlas trygghet och säkerhet åsidosätts. Kombinationen av personalkris och risk för vanvård gör att allmänhetens förtroende för äldreomsorgen minskat.

För att generalisera månar samhället helt riktigt om en bra barnomsorg, men har tydligen inte alltid samma höga ambitioner vad gäller äldreomsorgen.

Många känner berättigad oro inför vad som väntar inom vård och omsorg i framtiden. Deltider och timjobb har blivit allt vanligare, arbetsmiljön har blivit sämre i och med all stress. Det finns mycket att göra för att skapa arbetsplatser som fungerar på ett vettigt sätt.

Lägg till detta den ekonomiska verkligheten. I dag har många av landets 290 kommuner svårt att få debet och kredit att gå ihop. Kommuner runt om i landet drar ner på antalet platser inom äldreomsorgen.

Samtidigt finns ett stort och växande behov av både nya vårdplatser i fler specialboenden. För att inte tala om och mer personal.

Det är tufft att bli gammal. Och svenska folket blir allt äldre.

Orsakerna till det som går snett är flera. Ofta handlar det om att kompetensen att leda verksamheten inte är var den borde vara.

Anmälningarna om missförhållanden blir allt fler. Merparten av dessa handlar om brister i omsorgen. Det kan då röra sig om så grundläggande saker som försummelser i vårdtagarens personliga hygien, tand- och munhygien, mathållning eller brister i tillsynen.

I Socialtjänstlagen står: ”Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande” och ”Den äldre personen ska så långt det är möjligt, kunna välja när och hur stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service ska ges”.

Låt det som hänt Gertrud Sigurdsen bli en väckarklocka. Upp till kamp för en human äldreomsorg!

Läs mer om