Äldre måste få rätt vård
ÄLDREOMSORG. Under senare år har äldreboenden avvecklats i snabbt takt. Under åren 2002-2005 försvann 13 500 platser. Kommunerna har hävdat att efterfrågan på särskilt boende minskat och att allt fler äldre vill bo kvar hemma så länge som möjligt.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Enligt en enkät som Boverket gjort hos landets 290 kommuner kommer 40 procent av kommunerna att ha eller få platsbrist på särskilda boenden för äldre. Glädjande nog visar enkäten att Piteå tillhör de kommuner som har behovet täckt eller till och med ett överskott på särskilt boende för äldre.
De närmaste åren kommer antalet vårdkrävande äldre att växa. År 2030 förväntas var femte svensk vara
ålderspensionär. Närmare 500 000 personer är i dag över 80 år, det vill säga drygt fem procent av befolkningen.
Kommunernas resurser till äldrevården hänger inte med i denna utveckling. Under det senaste året har vi upplevt en faktisk nedrustning av äldrevården.
Svensk äldrevård är ännu inte en krisbransch, men bristen på vårdplatser och utbildad personal blir allt vanligare. Det saknas undersköterskor och vårdbiträden med kunskaper om åldrandet och dess sjukdomar. Även sjuksköterskor med geriatrik som specialitet har blivit en bristvara.
Ädelreformen som genomfördes i början på 1990-talet innebar att landstingen skulle svara för sjukvården av våra äldre medan ansvaret för olika boendeformer och den inte sjukdomsrelaterade äldrevården hamnade hos kommunerna.
På pappret såg allt bra ut, men reformen sjösattes i en ekonomiskt mycket olycklig tid, under de tuffaste nedskärningsåren. Det som i förstone såg ut att bli en fungerande nyordning drabbades snabbt av besparingar och personalinskränkningar.
Bara ett exempel. På många håll förändrades den kommunala hemtjänsten dramatiskt. Allt färre anställda måste ta hand om allt fler vårdkrävande äldre. Hemtjänsten renskrapades på en sådan viktig funktion som att hålla social kontakt med de äldre som besöktes.
Det dröjde inte förrän det kom larmrapporter om att äldre hemmaboende, som hade behov av kontinuerlig tillsyn "glömdes bort". Snart följde kritik mot förhållandena på olika äldreboendeformer. De gamla fick ligga till sängs större delen av dygnet, maten serverades vid udda tider och personal hade inte tid att mata dem som krävde det, många äldre duschades bara en gång i veckan om ens det. De gamla kunde sällan eller aldrig tas ut på promenad.
Enligt Socialstyrelsen kommer det att fattas omkring 200 000 anställda med omvårdnadsutbildning om tio år om inget görs nu. Att det krävs attitydförändringar är uppenbart. Vårdgymnasiet lockar inte trots att ett jobb kan garanteras. Anställningsförhållandena är dåliga. Alltför många får nöja sig med vikariat eller halvtidstjänster. Lönenivåerna är låga.
Vården borde vara ett framtidsyrke. Nu har socialdemokraterna i elfte timmen sjösatt en nationell handlingsplan för äldreomsorgen. En del i denna är att 250 miljoner kronor årligen ska öronmärkas för utbyggnad av äldreboenden.
Det är hög tid. Det är knappast försvarbart att en välfärdsstat som vår sviker dem som under sin aktiva tid bidragit till den.