Aids-epidemin bara fortsätter

HIV-KONFERENS. Just nu pågår den stora medicinska hiv-konferensen i Mexiko. Minst 20 000 läkare, aids-drabbade är samlade. Detta mot bakgrund av fortsatt dystra siffror. Samtidigt som det finns en ljusning. Bromsmedicinerna fungerar och allt fler av de hårdast drabbade länderna börjar ta sitt ansvar för att stoppa epidemin.

Även om kampen mot aids börjar ge resultat, men det går trögt. Just nu lever 33 miljoner människor på jorden med hiv. Framför allt i Afrika.  Inte minst i Sydafrika, där Nelson Mandela nu krävt att resurser måste till för att  på allvar bekämpa det dödande viruset.

Även om kampen mot aids börjar ge resultat, men det går trögt. Just nu lever 33 miljoner människor på jorden med hiv. Framför allt i Afrika. Inte minst i Sydafrika, där Nelson Mandela nu krävt att resurser måste till för att på allvar bekämpa det dödande viruset.

Foto: Themba Hadebe

Piteå2008-08-04 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Uppskattningsvis är 33 miljoner människor i världen hiv-smittade.
Varje dag smittas minst 7 500 nya av hiv-viruset som kan leda till aids och döden. Samtidigt är det allt färre som dör i aids. Detta på grund av bättre mediciner och en skarpare vård, men ändå är det alltför många vars liv slutar i aidsdöden. Enligt
FN:s UNAIDS dog minst 2 miljoner människor 2007. Mörkertalet kan vara stort.

Ökningen av hiv har under senare år även ökat dramatiskt i Sverige.
Enligt siffror från smittskyddsenheterna har 80 procent fler homo- och bisexuella män smittats av hiv i Skåneregionen. I Stockholm är motsvarande siffra 32 procent. I farans riktning ligger att smittan kan spridas i allt större grupper när så många nya fall rapporteras.
Hiv är en farsot som alltför många tyvärr blundar för. "Det drabbar inte mig", men verkligheten talar ett annat språk.

Trots alla de ansträngningar har det inte gått att hejda hiv- och aidsepidemin. Upplysning räcker inte. Det handlar mycket om inställning. Använd kondom! Varför offra livet för något som är så skönt och som ligger djupt i våra gener?
Enligt UNAIDS är det inte bara Afrika som drabbas hårt utan också numer delar av Asien. Inom några år beräknas minst tio miljoner människor bära på sjukdomen. Hiv och aids har fått ordentligt fotfäste i Kina och Thailand. Även i Östeuropa, inte minst i Ryssland, sprids viruset. I USA drabbades
56 000 personer förra året.
Tidigare har många politiska ledare i både Asien och Afrika nonchalerat faran med en hiv- och aidsepidemi. De har helt enkelt inte velat se problemets allvar. Så sakteliga har en attitydförändring skett, men det behövs mer.

I dag behandlas omkring tre miljoner männi-skor med bromsmediciner i utvecklingsländerna. Tveklöst ett enorm framsteg, men tyvärr inte på långa vägar tillräckligt. I grunden finns ett FN-beslut att alla oavsett land och ekonomi ska ha rätt till behandling senast 2010.
Satsningen har framför allt varit inriktad på att det dödliga viruset inte ska överföras från havande kvinnor till deras barn. I de flesta länder är nu medicinerna tillgängliga för de flesta mödrarna.

Samtidigt med att allt fler i den fattiga världen drabbats av aids har de stora läkemedelskoncernerna haft svårt att utveckla bromsmediciner till ett pris som är rimligt i länder där fattigdom och svält redan är ett problem. Först under de allra senaste åren har effektiva och billiga bromsmediciner blivit tillgängliga, läkemedel som kan nå ut till alla behövande om bara viljan finns hos de styrande och att en rad fördomar motverkas.

Hotet från hiv och aids har inte inte minskat. Snarare tvärtom. Nu ökar även antalet hivsmittade i Sverige. En oroande utveckling. För att öka kunskapen om hivsmittan måste Socialstyrelsen snabbt få medel till mycket aktivare upplysningskampanjer än vad vi sett de senaste åren. Okunskap och nonchalans är smittans födkrok.
Unga människor kan inte lita på bromsmediciner som räddningen från hiv och aids utan måste ta sitt ansvar, men då måste de också få kunskap om hur det ska uppträda i sina sexuella relationer. Hivpreventionen har hamnat på undantag. Det är hög tid att göra något för att förbättra informationen. Låt-gå-politiken håller inte.