A-kassan värd ett uppror
PROTESTER. Att den borgerliga alliansen skulle försämra a-kassan var känt. Ändå vann den valet. Borde inte facket då, i sann demokratisk anda, hålla käft och finna sig? Självklart inte. Fackets uppdrag är att driva medlemmarnas intressen. Upproret mot a-kassan är fullt berättigat.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Regeringen har tagit till sig en del av kritiken och backat på några punkter, men det är marginella eftergifter. De stora, avgörande förändringarna och försämringarna ligger kvar. De som syftar till att försvaga arbetarnas och tjänstemännens ställning på arbetsmarknaden. A-kassan stöps om till att bli en avsevärt dyrare försäkring med avsevärt sämre ersättning. En försäkring där ribban höjs för den som ska ta sig in och sänks när det gäller rätten att säga nej till jobb för att lönen är usel. Ett effektivt sätt att pressa lönerna.
"Det talar de borgerliga relativt tyst om. Sänker man ersättningsnivåerna så kommer det på sikt att innebära att lönenivån hamnar lägre än den annars skulle ha gjort."
Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi, i SvD 11 september:
Alla grupper berörs av försämringen, men hårdast slår den mot deltidsarbetande, alltså mot kvinnorna, och mot ungdomar och studenter.
Precis de grupper som den borgerliga alliansen under valrörelsen slöt till sina hjärtan.
Onsdagkväll gick Syndikalisterna ut i politisk strejk och på torsdagen genomförde TCO sin största fackliga manifestation någonsin på Mynttorget i Stockholm 100 000 flygblad i protest mot regeringens attack på a-kassan delades ut och därtill överlämnade TCO-ordföranden Sture Nordh en skarp protestskrivelse till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. LO:s manifesterar den 14 december, men organiserade aktioner pågår redan för fullt i Stockholm.
Försämringen av a-kassan sker under förespeglingen att det ska skapa fler jobb. A-kassan kommer att plockas på närmare 18 miljarder kronor, men miljarderna går inte till att skapa nya jobb, de går till att sänka skatten för dem som redan har jobb, i synnerhet de mest välbetalda jobben, för de med stora förmögenheter och högt taxerade villor i områden där överklassen, trots stora vedermödor, jämmer och klagan, har råd att bosätta sig.
Sven Otto Littorin säger sig övertygad om att den reformerade a-kassan skapar fler jobb. Hur många, vet han däremot inte. "Det är inte jag som anställer", svarar han på frågan. Nej, det är han och hans regeringskolleger som avskedar. Arbetslivsinstitutet läggs ner, Ams hårdbantas, arbetsmarknadsutbildningar försvinner, liksom plusjobb och andra arbetsmarknadspolitiska åtgärder som kommit till just för att lotsa de arbetslösa fram till ett jobb.
Den öppna arbetslösheten som nu är nere på 4-4,6 procent kommer att öka med ungefär 1,5 procent när borgarnas reformer ger effekt efter årsskiftet. Det har dom i alla fall räknat ut, alldeles själva.
Den borgerliga alliansens avsikter med a-kassan var i stort kända innan valet. Ändå blev det borgerlig valseger. Alltså var detta vad folkmajoriteten ville, menar den nytillträdda regeringen, Svenskt Näringsliv, borgerligt sinnade ledarskribenter och kolumnister och hävdar att fackets protester är ett sätt underkänna väljarna och folkviljan.
Nonsens. Facket och folket har all rätt i världen att protestera mot försämringarna i a-kassan. Det är till och med fackföreningsrörelsens skyldighet att värna om och kämpa för medlemmarnas intressen. A-kassan skapades en gång i världen för att arbetarna skulle slippa stå med mössan i handen och ta påhugg till vilka skitlöner som helst. Självklart är den borgerliga regeringens attacker mot denna oerhört betydelsefulla försäkring värd ett folkligt uppror.