Sänkta skatter, men jobben då?

Moderaterna är bra på att sänka skatter, men sämre på att skapa jobb och värna välfärden. Konstaterar väljarna. Som ett kvitto på betyget meddelar Fredrik Reinfeldt att han ska höja dosen på den verkningslösa medicinen; sänkt skatt med ytterligare tio miljarder kronor för att det ska löna sig att jobba. Så pinsamt.

Statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt tror fortfarande att skattesänkningar är patentmedlet för att fixa fler jobb.

Statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt tror fortfarande att skattesänkningar är patentmedlet för att fixa fler jobb.

Foto: SOFIE WIKLUND

PINSAMT2009-08-24 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Den högerledda alliansregeringen har i tre steg sänkt skatten på arbetsinkomster med 66 miljarder kronor, slopat förmögenhetsskatten och satt tak på fastighetsskatten. Skattesänkningar som alla kategorier gått höginkomsttagarnas väg.
Alla skattesänkningar har motiverats med att de ska göra människor mer villiga att arbeta istället för att leva på fördärvliga bidrag som a-kassa och sjukpenning eller gå och skrota i någon arbetsmarknadsåtgärd. För att ytterligare väcka medborgarnas intresse för arbete har regeringen fördyrat, försämrat och höjt ribban för inkvalning i a-kassan och sjukförsäkringen. En halv miljon står utan a-kassa. Nästa år beräknas 50 000 personer åka ut ur sjukförsäkringen.

I sitt tal i Vaxholm sommaren 2008 lugnade statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt församlingen och sa att det inte fanns någon anledning till oro. Visserligen var inflationen den högsta på femton år, varslen ökade, arbetslösheten steg och tillväxten låg på noll, men Reinfeldt och hans regering hade läget under kontroll. Och nya skattesänkningar skulle fixa jobb. Sedan dess har en våg av varsel vällt fram. Nästa år väntas 600 000-700 000 vara arbetslösa. Vad gäller ungdomsarbetslösheten är Sverige ledande i Europa. Tillväxten ligger rejält minus.
Alla kurvor pekar åt fel håll, men Fredrik Reinfeldt är inte orolig. I helgens sommartal i Vaxholm avslöjade han att Moderaterna har lösningen på problemet; ett fjärde steg i jobbskatteavdraget, laddat med tio miljarder kronor, ska sätta folk i arbete. Och nu ska det satsas på vårdbiträden och undersköterskor. Runt tvåhundra kronor ska de få i skattesänkning.
Det är bra att lågavlönade får mer i plånboken, men än viktigare är att de får ha kvar sitt arbete och det kommer många inte att ha, just på grund av moderaternas skattesänkningar kombinerade med minskade skatteintäkter på grund av den höga arbetslösheten. Att ett vårdbiträde får 200 kronor mer att handla för kan omöjligt uppväga att ett annat vårdbiträde förlorar jobbet och måste leva på a-kassa.

Den gångna helgen har resultatet av två väljarundersökningar redovisats. Båda borde glädja den rödgröna oppositionen i allmänhet och Socialdemokraterna i synnerhet. I den ena har oppositionen åter ledningen över regeringspartierna, men den andra, där väljarna betygsatt de olika partiernas kompetens på 22 olika områden, är mer intressant läsning.
När det gäller skatter och Sveriges ekonomi tror flest på Moderaterna. Socialdemokraterna däremot anses vara bäst skickade att skapa sysselsättning, sköta hälso- och sjukvården, äldreomsorgen, villkoren för barnfamiljer, arbetstagarnas villkor, barnomsorgen, arbetslöshetsförsäkringen och bidragssystemens utformning. Med andra ord; allt som den svenska välfärdsmodellen bygger på.

Hur frågorna ställts är okänt, men svaren kan tolkas som att väljarna inte ser det starka sambandet mellan alla dessa grenar av välfärden och skatter. Trots krisen har flertalet väljare fortfarande arbete och Moderaterna hoppas antagligen på att var och en ser till den egna plånboken och lägger sin röst på det partier som erbjuder sänkt inkomstskatt. Det är att tro för lågt om människan. Socialdemokraterna måste våga vara tydliga om skattens betydelse.
Den allmänna välfärden är skattefinansierad och med sänkta skatter följer per automatik en urholkad hälso- och sjukvård, omsorg om barn och gamla och annat som hör ett tryggt samhälle till. Det vi inte betalar via skatten får vi betala med höjda avgifter och privata försäkringar. De som har råd. De andra får nöja sig med det lilla.
Läs mer om