Den som oroas ser om sitt hus

En ny Sifomätning visar att tre av fyra svenskar inte tycker att AP-fonderna ska ta etiska och miljömässiga hänsyn vid placeringar om detta leder till sänkta pensioner.

Den prognos över den allmänna pensionen som man får i det orangea kuvertet gör många oroliga inför framtiden.

Den prognos över den allmänna pensionen som man får i det orangea kuvertet gör många oroliga inför framtiden.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

PENSIONEN2014-10-30 00:30
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Dagligen översköljs vi av reklamfilmen i TV som vill få oss att inte bara spara långsiktigt till vår pension utan även att vi ska spara hållbart. Budskapet är tydligt. Vi ska tänka på miljön när vi pensionssparar så att vi vet vilken värld vi kommer att få ut vår pension i. Den bild som reklamfilmen målar upp är valet mellan att tillbringa pensionen på en snövit, ren och vacker strand eller på en nedskräpad och förorenad strand.

Det är bara ett sätt att försöka styra våra pensionsplaceringar. I andra änden av pensionssystemet försöker lobbyister få AP-fonderna att satsa mer på etiskt, miljömässigt och samhällsmässigt hållbara placeringar. Lobbyisterna menar att AP-fonderna inte tar ett tillräckligt stort samhällsansvar när man placerar våra pensionspengar och att politikerna därför ska förtydliga direktiven så att det klart och tydligt framgår att avkastningen på pensionsmedlen inte ska vara det överordnade politiska målet.

En ny Sifomätning, som tagits fram på uppdrag av sjunde AP-fonden, visar dock att det finns ett mycket svagt stöd för en sådan omsvängning när det gäller hur våra gemensamma pensionsmedel ska förvaltas. Hela sjuttiofem procent avvisar tanken på att den ekonomiska avkastningen på pension ska underordnas hållbarhetsmässiga kriterier.

Att medborgarna prioriterar avkastningen högre än andra kriterier är fullständigt rationellt och naturligt. Allt fler svenska upptäcker hur dåligt pensionssystemet fungerar och har via det orangea kuvertet, man får hem i brevlådan varje år, upptäckt hur låga pensionerna riskerar att bli. Då finns det inget annat än att se om sitt eget hus. Ställs då miljöansvar mot den egna ekonomiska tryggheten så värnar man den egna tryggheten i första hand.

Resultatet i Sifomätningen är ett uttryck för den stora oro som många känner inför den ekonomiska situationen efter pensioneringen. Denna oro måste tas på största allvar. Människor som bidragit till samhällsbygget under hela sitt vuxna liv ska inte behöva gå omkring och oroa sig för hur de ska överleva. Så länge som vi har ett pensionssystem som inte klarar av att garantera alla samhällsmedborgare ett värdigt och bekymmerslöst liv efter pensioneringen så måste avkastningskraven på pensionsmedlen gå före andra krav.

Däremot ska AP-fonderna naturligtvis ta de hållbarhetsmässiga hänsyn som medges utan att avkastningen på pensionsmedlen äventyras. Den möjligheten har AP-fonderna redan idag, och den möjligheten ska de naturligtvis också nyttja. En hållbar värld är en långsiktig överlevnadsfråga, men man måste också förstå alla de som prioriterar överlevnad i ett avsevärt mer kortsiktigt perspektiv.

Att skapa ett nytt pensionssystem som är hållbart över tid samtidigt som det förmår ge de individer som går i pension en tryggad ekonomisk situation på ålderns höst måste prioriteras. När medborgarna känner att de inte behöver se om sitt eget hus på samma sätt som tidigare kommer stödet för krav på etiskt, miljömässigt och samhälleligt hållbara investeringar att växa. Men vi måste börja i rätt ände – och se till att pensionärer får pensioner som de kan leva på.

Läs mer om