Socialdemokraterna behöver ideologiska profiler
Höstens val rycker närmare för var dag som går, även om det ännu är många månader kvar. Detta val förespås av många bli ett av de mer ideologiska valen på decennier. Valet står mellan två tydliga visioner om hur samhället ska byggas och fungera. Detta gör höstens val till ett av de mer avgörande.
"Jag är en demokratisk socialist med stolthet och glädje", var Palmes svar när Thorbjörn fälldin försökte skrämma väljarna med vänsterspöket i partiledardebatten inför valet 1982.
Foto: Jan Collsiöö
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Detta påminner om valet 1982. Då stod också valet mellan två tydliga ideologiska alternativ. Olof Palme, som både var en god retoriker och en sann ideolog, uttryckte sig så här i den avslutande partiledardebatten: "Jag bestyrks i min övertygelse när jag i vårt eget land ser orättvisorna öka, arbetslösheten tillta, spekulation och fiffel gripa omkring sig. När jag ser hur högerpolitiken i land efter land driver ut människor i arbetslöshet, slår sönder tryggheten men ändå inte löser de ekonomiska problemen. När jag ser in i den framtid de borgerliga tydligen har att erbjuda där löntagarna ska bli fattigare och de rika rikare, där den sociala tryggheten blir bräckligare och lyxbåtarna fler, där solidariteten blir svagare och egoismen starkare, där de starka kan ta för sig och de svaga får ta skeden i vacker hand. Visst är jag demokratisk socialist. Jag är det med stolthet över vad denna demokratiska socialism har uträttat i vårt land, jag är det med glädje för jag vet att vi har viktiga arbetsuppgifter framför oss efter det borgerliga vanstyret. Och med tillförsikt, för nu vet människorna vad som händer med jobben och tryggheten och stabiliteten när högerkrafterna har ansvaret."
Det är den här typen av ideologiska resonemang som kommer att behövas i den kommande valrörelsen. Berättelser om skillnaderna mellan "Möjligheternas land" i rödgrön tappning och ett kallt högerinspirerat alliansSverige där skillnaderna mellan stark och svag kommer att öka ytterligare, om ett Sverige som bygger på att alla vill vara med och skapa vår välfärd och alla får vara med i samhällsbygget och ett Sverige där tvåtredjedelar av människorna får vara med och dela på godbitarna och den sista tredjedelen får vara nöjd med de smulor som trillar ner från den rike mannens bord. Det är det valet vi står inför.
Ska S bli lyckosamt i att kunna klargöra skillnaderna mellan socialdemokraternas "Möjligheternas land" och det moderata alternativet behövs tydliga ideologiska profiler. Partiföreträdare som vågar och kan prata ideologi, som vågar vara politiker och som vill kämpa för våra ideal in till mållinjen. Och detta krävs på alla plan. Det räcker inte med starka ideologer på riksplanet eller riksdagslistan. Nej det gäller i varje led, alltifrån S-föreningarna upp till högsta partiledningen. Valet måste vinnas på alla nivåer och det viktigaste slagfältet är det lokala. Det är där flest väljare möter partiföreträdarna. Därför behövs den ideologiska närvaron mest på det lokala planet. Så därför borde varje lokal partiföreträdare damma av de ideologiska skrifterna och fräscha upp argumentationen. Att lyfta fram den socialdemokratiska ideologin är ert främsta uppdrag. I alla lägen och i varje möte med medborgarna, varje dag fram till valet. Då ska vi nog kunna tömma Rosenbad på högerfolk och fylla det med rödgröna välfärdskämpar.
Ni Socialdemokrater, i Arjeplog, Arvidsjaur, Älvsbyn och Piteå, bär med er Palmes ord: " Visst är jag demokratisk socialist; som Branting, när han genomförde rösträtten; som Per-Albin när han bekämpade arbetslösheten på 30-talet och talade om folkhemmet; som Erlander när han byggde ut den sociala tryggheten och ATP. Det handlar om solidaritet och omtanke människor emellan."