Villaskatten en valfråga?

Taxeringsvärden. Så snart det kommit nya taxeringsvärden kommer också som ett brev på posten debatten om fastighetsskattens vara eller inte vara. Det är framförallt kristdemokraterna som drivit linjen att helt avskaffa fastighetsskatten medan de tre övriga borgerliga partikollegerna varit mer tveksamma.

Övriga2006-07-05 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Göran Hägglund har sedan länge famlat efter ett halmstrå att lyfta upp sin politik på. Tanken på att avskaffa fastighetsskatten har varit en hjärtefråga. Äntligen har han fått gehör, men har han egentligen det?

Förvisso meddelade de fyra partierna i högeralliansen vid en välbesökt presskonferens i Visby, att de tillsammans ska verka för att avskaffa fastighetsskatten senast 2008. Under 2007 ska taxeringsvärdena frysas. Efter 2008 är det kommunerna som ska ta ut en fastighetsavgift. Inom kd jublar man, men jublet var inte lika intensivt hos moderaternas Fredrik Reinfeldt. Han är bekymrad över att när en så stor skattebas som fastighetsskatten tas bort blir det svårt att ersätta den med något annat.

Signifikativt var också att frågan på vilket sätt den borttagna fastighetsskatten ska betalas försvann in i en utredning. Sista ordet i denna fråga är knappast inte sagt.



Om landets kommuner ska ta ut en avgift av landets villaägare kan det bli rena cirkusen med olika taxor i olika kommuner. Dessutom kan den som sitter med stora inkomster och en dyr villa med högt taxeringsvärde komma undan den flexibilitet som gäller i dagens fastighetsskatt. Den kan bli än mer orättvis än vad en del redan uppfattar att den är.

Det finns andra vägar att gå. För det första finns det sannolikt utrymme för regeringen att sänka procentnivåerna i dagens fastighetsskatt ytterligare något. Det finns dessutom redan en tydlig begränsningsregel vad gäller uttaget av fastighetsskatten. Den kan också göras bättre.



Det finns helt klart smartare vägar att gå än att låta kommunerna ta över ansvaret för detta. Så vi kan säkert förvänta oss ett alternativt förslag kring fastighetsskatten från socialdemokraterna och Pär Nuder innan valet.

Sedan måste det tillstås att det till och från varit jobbigt för regeringen att klara debatten om fastighetsskatten. De borgerliga partierna har med stöd av allehanda påtryckarorganisationer gjort de mest utsatta fastighetsägarna till sina skyddslingar.



Problemet med villaskatten i dess nuvarande utformning är kombinationen fastighetsskatt och förmögenhetsskatt. Genom de kraftigt höjda taxeringsvärdena i speciellt attraktiva områden är det betydligt fler än tidigare som även fått förmögenhetsskatt på grund av sitt boende. Detta har irriterat många drabbade och varit en huvudvärk för regeringen.

Det ser naturligtvis inte bra ut om till exempel ett pensionärshushåll med normala inkomster hux flux får sin villa taxerad till sådana belopp att de måste betala både förmögenhetsskatt och höjd fastighetsskatt.

Nu finns sedan flera år tillbaka en begränsningsregel för hushåll med låga inkomster .

På så sätt undantas merparten av landets villahushåll från de negativa effekterna av de höjda taxeringsvärdena.

Det är alltså inte på långt när så många hushåll som drabbats så hårt av villaskatten som den borgerliga propagandan velat framställa det. Då har det handlat om att människor tvingats gå från gård och grund. Några exempel på att så också skett just på grund av fastighetsskatten har dock aldrig visats upp.



Fastighetsskatten har sina sidor, men är trots allt en effektiv skatt som inbringar många nyttiga miljarder till statskassan.

Om den nu ska avskaffas helt måste den ersättas av en ny skatt. I alla fall om vi trovärdigt ska slå vakt om en bra vård och omsorg samt för en rättvis skola.