Vi måste slita för jämställdheten
INTERVJU. Nalin Pekgul är ordförande i det socialdemokratiska kvinnoförbundet. En aktiv och pådrivande ordförande. Efter snart ett år med en borgerlig regering är Nalin orolig.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
bostadsområden drabbas hårt av högeralliansens politik. Jag är rädd för att människor i våra förorter tappar sugen när välfärden monteras ned. Vid nästa val kanske många inte går och röstar, men det är kanske det alliansen vill. För dem som bor i våra segregerade bostadsområden röstar oftast med socialdemokraterna.
Nalin Pekgul ser bara efter ett år en tydlig förändring i rättvisepolitiken. Hon menar att alliansen strävar efter att fördjupa klasskillnaderna.
- Det som ytterligare oroar är att alliansen vill införa ett vårdnadsbidrag. Under vår tid vid makten jobbade vi för att skapa ett jämställdare samhälle. Vi lyckades inte alltid, men vi hade färdvägen klar för oss. Risken nu är att vi går tillbaka till ett samhälle, där kvinnan ska vara hemma och sköta barnen medan mannen är familjeförsörjaren. Vårdnadsbidraget är en kvinnofälla, men Göran Hägglund gnetar på för att få sitt vårdnadsbidrag.
Den familjepolitik som kristdemokraterna står för är en tillbakagång. Då hamnar samhället i något slags idyllisk 1950-tals verklighet, där kvinnan var bunden vid hemmet medan mannen var familjeförsörjaren.
Sedan tio år finns ett vårdnadsbidrag i Norge. Hittills har det kostat 25 miljarder kronor, men det har inte ökat jämlikheten. Snarare tvärtom.
Nalin Pekgul är nöjd med hur socialdemokraterna klarat sin oppositionsroll:
- Mona Sahlin har varit konkret. Detta ska vi göra, så här ska det bli om vi återtar makten. Hon är tydlig och har imponerat. Hon har vuxit och allt fler lyssnar på henne. Suveränt. Respekten för socialdemokraterna har ökat efter bottennappet i samband med valet, menar Nalin.
I samband med s-kvinnornas kongress i våras utmanades Nalin Pekgul som ordförande av Veronika Palm. I media talades om ett splittrat förbund, men Nalin betonar att i dag är alla eniga. Hon tycker också att det är en lite konstig tradition i Sverige att aldrig utmana en sittande ordförande.
- Vi ska utmanas. Vi måste kunna respektera olika åsikter. Det sköna var att så många engagerade sig. När jag gick ut hemma i Tensta kom äldre herrar fram och sa att de höll på mig och att jag skulle stå på mig. Vi fick uppmärksamhet. I dag står vi eniga.
För kvinnoförbundet finns en rad frågor att jobba med:
- Vi måste se till att stoppa konsekvenserna av ett eventuellt vårdnadsbidrag. Vi måste slåss för att kvinnor ska klara sig själva. Vi ska verka för en individuell föräldraförsäkring. Vi måste jobba hårdare för att stoppa våldet mot kvinnor. Rätten till heltid är en viktig fråga för dagens kvinnor, där måste vi jobba vidare eftersom alliansregeringen avfört den frågan från den politiska dagordningen.
Nalin Pekgul vill verka för att det ska finnas barnomsorg både på kvällar och nätter. Dessutom behövs fungerande fritids. Det måste finnas utrymme för både kvalitet och valfrihet vad gäller tider för barnomsorgen.
Därmed också sagt att Nalin Pekgul anser att ett kvinnoförbund har en plats även i 2000-talet. Det behövs organisationer som tar tag i kvinnofrågorna. Fortfarande är det långt till ett jämställt samhälle. Vilken är den mest överskattade politiska frågan?
- Fastighetsskatten. Många av våra väljare bryr sig inte ett dyft om fastighetsskatten. Det som skett berikar bara de redan rika.
Den mest underskattade?
- Integrationsfrågorna och kraven på religiösa friskolor. Vi måste jobba mer med integrationen. I dag tycks det mest handla om fagert tal. Alliansregeringen har inte tagit några som helst initiativ. Däremot är jag nöjd med att Jan Björklund som skolminister ifrågasätter religiösa friskolor. Nu har vi en gemensam ståndpunkt. Vi ska inte ha religiösa friskolor.
Viktigaste framtidsfrågorna?
- Självklart integrationen. Här måste vi jobba hårdare och inte bara pytsa ut en liten slant här och dör utan ta reella grepp som skapar utveckling och trygghet. I grunden handlar det om demokrati och rättvisa.