Vem har rätt till bostad?
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
För de allra flesta av oss fungerar de krav som ställs på den enskilde för att få hyra eller köpa en bostad. Har du inte haft hyresskulder eller betalningsanmärkningar brukar det gå vägen. Tidigare boende ska inte ha visat på störande beteende. Din inkomst ska klara hyran ( inkomst kan även vara studiemedel eller olika former av bidrag). En kreditupplysning visar hur den ekonomiska situationen ser ut.
Ofta kan en bostadssökande få en bostad inom någorlunda rimligt tid. Även om bostadsbristen ökar i landets kommuner. I dag är det över 100 kommuner som redovisar en bristsituation.
En del vill markera socialt eller ekonomiskt status genom att välja var och hur man vill bo. Olika grupper ställer sina krav på bostaden. De ser olika ut beroende på om man är studerande, söker sin första bostad, om man har familj eller är äldre och söker bostad med större bekvämlighet. Bostaden är för de flesta en praktisk nödvändighet kombinerad med att vara "identitetsbärare".
Vad händer om jag saknar förmågan att uppfylla de krav som ändå ställs på mig som blivande hyresgäst?
Skälen är självfallet olika till varför vissa har svårare än andra att få en bostad. Det kan bero på störande beteende på grund av sjukdom, sociala problem eller missbruk. En del har ett annat normsystem för till exempel dygnsrytm, betalningar eller har svårigheter att anpassa sig till ett gällande regelverk. Problemen kan vara tillfälliga vid en krissituation, eller i ytterlighetsfall livslånga.
När man som bostadssökande inte längre hör till normen, ställs olika grader av motprestation upp. Vissa skyldigheter måste uppfyllas. Vid speciellt komplicerade fall måste ett "skyddsnät" byggas. Det kan vara i form av särskilda boendeformer med successiv utslussning till den vanliga bostadsmarknaden. Det kan vara hyreskontrakt som kommunen står för tills man står på egna ben.
Ett ytterst litet fåtal människor ställer sig helt utanför samhället. Dessa har vi svårt att nå. Inte förrän de själva söker hjälp kan det få samhällets stöd. Att lösa bostadsfrågan för den som inte accepterar grundläggande normer är komplicerat. Tyvärr kan ofta bara speciallösningar, och därmed långt ifrån vad vi menar med en fullvärdig bostad, erbjudas. Men rätten till tak över huvudet finns kvar.
Ofta heter det i bolagsordningarna för de allmännyttiga bostadsföretagen att de ska tillhandahålla bostäder med blandade boendeformer. De ska motverka social segregation samt trygga bostadsförsörjningen även för speciellt utsatta grupper. Ibland tummas det alltför lätt på detta.
Vi väljer själva vilken typ av samhälle vi vill ha. Vi har valt att ge alla människor samma värde. Då blir är också frågan "Vem har rätt till bostad? " enkel att besvara. Den rätten måste självfallet gälla alla.