Tryggheten och jobben
VälfärdEn. Den stora och avgörande frågan för allt fler i vårt samhälle hur den framtida välfärden ska se ut. Och så jobben och tryggheten på jobben. Välfärd och arbete åt alla hör ihop. När människor har ett arbete känner de också trygghet och då skapas förutsättningar för att bygga vidare på den välfärdsmodell som de flesta av oss värnar om. Alliansens arbetslinje har många ihåligheter.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
De som av olika skäl inte kan arbeta och de som inte får ett jobb måste därför garanteras en dräglig försörjning. Det är viktigt. Detta i motsats mot den borgerliga alliansen som vill försämra både a-kassa, sjukförsäkring och nivåerna i förtidspensionerna. Det måste finnas plats för alla.
Jobben på den öppna marknaden har blivit allt tuffare. Arbetstempot är högt uppdrivet. Vi måste inse att alla inte lika produktiva, men de måste också ha en möjlighet.
Svenskt Näringsliv ser med en borgerlig regering vid rodret dessutom möjligheterna att förändra arbetsrätten som de vill ha den. Något som innebär att makten över arbetslivet stärks hos företagen medan löntagarna får det svårare att hävda sig. Ambitionen är också att förändra konfliktreglerna, så att det blir svårare för de fackliga organisationerna att till exempel ställa upp med sympatiåtgärder i samband med konflikter.
Nu öppnar LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin för att ordentligt syna vad Svenskt Näringsliv egentligen vill. Hon säger sig vilja se över konflikträtten. Och visst kan det finnas anledning att se över de blockader som sker mot enmansföretag, vilket knappast medialt har lyft fackföreningsrörelsen, men det handlar om så mycket mer. Så visa korten Urban Bäckström!
Svenskt Näringsliv vill ha ett svagare fack. För att nå det målet förlitar man sig på att högeralliansen agerar till deras förmån. Lägg därtill alliansens orättvisa fördelningspolitik.
Riskerna med en orättvis fördelningspolitik är uppenbara. Den leder till en fortsatt urholkning av samhällssolidaritet och till att människor fortsätter att passiviseras. Vi ser det redan i ett allt lägre valdeltagande i de förortsmiljöer som är mest utsatta av arbetslöshet, sämre skolor, sämre sjukvård och allmänt dålig samhällsservice
I sin yttersta konsekvens är risken att de som drabbas av den nya fattigdomen bryter med ett samhälle som kallsinnig inte bryr sig om deras situation. Vi får ett segregerat samhälle. Därför måste tryggheten vara en rättighet.
Tendenserna finns redan i vissa förortsmiljöer i våra storstäder, där socialbidragstagare, invandrare och ensamma mammor samlas i allt mer förslummade förortsområden. Översatt till dagens politiska vardag står valet mellan å ena sidan sänkta skatter och minskade offentliga åtaganden och behovsprövade bidrag och å andra sidan en generöst tilltagen skattefinansierad gemensam sektor och ett socialförsäkringssystem av generell karaktär. För var och en efter behov.
Sedan må alliansen till leda upprepa mantrat, att allt detta som vi sade att vi skulle göra under valrörelsen genomför vi också. Må så vara, men budskapet gick tydligen inte fram.