Sätt press på USA
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Europaunionens kommissionär för de mänskliga rättigheterna, svensken Thomas Hammarberg, vill se en grundlig utredning av vad som skett. Han är inte ensam om den åsikten.
Det har snart gått fem sedan USA upprättade sitt fångläger på Guantánamobasen i Kuba. Som mest fanns nära 700 fångar från 42 länder fängslade på den amerikanska militärbasen. Bland fångarna fanns svensken Mehdi-Muhammed Ghezali, som i dag är en fri man.
Efter påtryckningar har ett stort antal fångar släppts. Ofta på grund av humanitära skäl, eller genom att hemnationerna på diplomatisk väg krävt en frigivning. I dag uppskattas antalet fångar till omkring 460. Då handlar det om människor som i princip är helt rättslösa och helt beroende av Pentagons godtycke.
Sedan den 11 september 2001 befinner sig USA i krig mot terrorismen, ett krig som i vissa delar urartat. Mänskliga rättigheter åsidosätts. Tortyr har blivit en del av supermaktens metoder för att komma åt motståndaren. Oskyldiga drabbas.
Kritiken mot USA fastnar inte när en rad länder, allierade med USA, bugar och bockar och accepterar. Vi har även upplevt ett flagrant exempel på detta i vårt eget land. Detta i samband med utlämnandet av tre terroristmisstänkta egyptier. En utvisning som genomfördes av CIA med den svenska regeringens tysta samtycke.
Amnesty Internationel är kritiskt mot att kriget mot terrorismen öppnar för allt fler övergrepp. Lagar och FN:s konvention om medborgerliga rättigheter åsidosätts. Vid den senaste Mänskliga rättighets-dagen i FN i New York uppmanade FN:s generalsekreterare Kofi Annan USA att följa den internationella rättsordning som säger nej till tortyr och att stoppa dem som utövar tortyr.
Det rättsliga och mänskliga självsvåld som ligger till grund för Bush-administrationens handlande har redan fått konsekvenser. Världens enda supermakt har sänt signaler om att mänskliga rättigheter och rättssäkerhet kan anpassas efter den starkes vilja. Något som med tillfredsställelse noterats av stater, där dessa rättigheter notoriskt åsidosätts. Under täckmantel av terroristjakt kan politiska motståndare oskadliggöras eller fängslas. Terrorism måste bekämpas, men grundläggande mänskliga rättigheter får aldrig åsidosättas.
Signalen till de många länder, där tortyr används regelbundet, är tydligt. Rättssäkerheten sätts på detta sätt ur spel. Oskyldiga människor drabbas utan att de har möjlighet att hävda sin oskuld. Vi har sett det i Irak, Afghanistan,Vitryssland, Nepal eller i Uzbekistan, men tydligast på Guantánamobasen på Kuba, där USA har sin egen Gulag-arkipelag.
Världssamfundet måste äntligen ta avstånd från det av USA iscensatta Guantánamosystemet. Och varför tar Sverige inget eget initiativ i syfte att sätta stopp för USAs godtycke?