Riksbanken ligger lågt
räntebesked. Riksbanken lämnade styrräntan oförändrad på 4,25 procent. När banken gav sitt räntebesked för två månader sedan aviserades dessutom att reporäntan skulle ligga fast vid 4,25 procent. I alla fall under resten av 2008. För Riksbankens trovärdighet är det bra om man håller fast vid detta, men verkligheten kan överrumpla. Även en riksbank.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Nu väljer Riksbanken att avvakta. En klok bedömning.
När man för två månader sedan höjde styrräntan till 4,25 procent togs de flesta bedömare på sängen. Samtliga förståsigpåare inom bankvärlden hamnade i skamvrån. "Vi hade definitivt inte väntat oss en höjning under rådande omständigheter", hette det då. De flesta centralbanker i Europa, och inte minst i USA hade sänkt sina styrräntor.
I dag gäller det att lyssna in framtiden. Recessionen i USA och utfallet av det kommande presidentvalet är en osäkra faktorer. Tydligt är att ekonomin i världens finansmotor är turbulent. Lägg därtill att oljepriserna fortsätter uppåt. Just nu kostar ett fat olja omkring 120 dollar. Ett pris som kan komma att blåsa upp inflationen. Även här hemma.
Inflationstakten i svensk ekonomi är just nu 3,4 procent. Något över Riksbankens mål, som helst ska ligga kring 2 procent. Samtidigt är den underliggande inflationen låga 2,2 procent, vilket kan ses som positivt.
Det finns ett antal orosmoln på den ekonomiska himmeln. I ett sådant läge gör Riksbanken rätt i att ligga lågt och avvakta. Om svensk ekonomi stoppar upp är det räntesänkningar och inte räntehöjningar som krävs. Samtidigt är Riksbankens huvuduppgift att hålla inflationen inom de ramar som är beslutade. Balansgången kan bli svår. De närmaste halvåret kommer att ge besked.
Det var inte alltför länge sedan som styrräntan var nere i rekordlåga 1,75 procent. Under det senaste året har det spekulerats om en framtida styrränta på mellan 4,50 och 4,75 procent. Riksbankens egen prognos låg ett tag på 4,40 procent inom drygt ett år. De prognoserna har reviderats.
Trots allt: i grunden är svensk ekonomi sund. Tillväxten är fortfarande hygglig, men de flesta
experter menar att konjunkturen,och därmed tillväxten, kommer att bromsas upp ytterligare. Inte minst med tanke på utvecklingen i USA, men osäkerheten är fortfarande stor.
Riksbanken räntepolitik måste vara ett försiktigt instrument. Det vore förödande om man målade upp en bild av osäkerhet och ryckighet i ränte- och penningpolitiken. Därför kommer lagd räntepolitik att regera ännu ett tag. Detta om inget dramatiskt inträffar i världsekonomin som kräver skarpa åtgärder.
Riksbankschefen Stefan Ingves kan vara bekymrad, men valet att låta lagd ränta ligga är i detta läge helt rätt. Sedan får framtiden utvisa om bankens framtida räntejusteringar innebär sänkt ränta. Om dagens ekonomiska utveckling fortsätter, och inflationen kan hållas inom de bestämda ramarna, är en räntesänkning att vänta någon gång i höst. Men osvuret är bäst i den osäkerhet som råder på finansmarknaden.
Dagens styrränta ligger väl i jämförelse med andra ekonomier, men oron just nu på den internationella finansmarknaden kan snabbt förändra bilden. Då är det bäst att Riksbanken bestämmer sig för att syna var framtiden kommer att innebära för både vår inhemska ekonomiska utveckling som den internationella.