Rätten till en egen bostad
Bostadspolitik. Bostadsfrågorna är så omfattande och bostadspolitiken berör de allra flesta av oss. För en bostad måste vi alla ha. Allas rätt till en bra bostad till en rimlig kostnad har varit grunden för traditionell svensk bostadspolitik.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Samtidigt är det allt fler som ställs utanför bostadsmarknaden. Bland annat många ungdomar. Det måste till krafttag för att återupprätta en social bostadspolitik värd namnet, men istället ska hyressättningen ske på affärsmässiga grunder. Så om du bott bra i en liten tvåa i ett attraktivt område i en av våra storstäder så ska du tvingas betala extra för detta. Allt enligt den utredning som nu lämnat sin rapport, och som säkert applåderas av alla dem som vill ha en avreglerad bostadsmarknad och marknadshyror. Minst fem procent mer än andra med sämre läge kan hyreshöjningen bli per år.
Hur ser då dagens boende ut ? Förutom att bostadsrätterna ökar är vad som hänt att bostadssegregationen ökat och att de grupper som har svårt att hävda sig på andra samhällsområden även har svårt att hävda sig på bostadsmarknaden. Småbarnsfamiljer, invandrare och ungdomar har hamnat i kläm när bostaden förvandlats till en vara på en marknad. De resurssvaga hushållen har små chanser att hävda sig i den nya bostadspolitiken.
Det är framförallt de unga som drabbas. Fyra av tio unga vuxna i åldern mellan 20 och 27 år saknar i dag egen bostad. Omsatt i siffror betyder det att omkring 330 000 unga saknar egen bostad. Snacka om misslyckad bostadspolitik. Lägg därtill att bostadsbristen breder ut sig och att Sverige generellt har de högsta boendekostnaderna i Västeuropa.
Sannerligen inget att yvas över.
Den trångboddhet som byggdes bort under framförallt 1970- och 80-talen är på väg tillbaka. I dag är det inte ovanligt att stora familjer, ofta invandrarfamiljer, får klara sig med små lägenheter, lägenheter som dessutom har jämförelsevis mycket höga hyror.
I dag ser vi en allt mer segregerad bostadsmarknad. De som har råd bor i sina bostadsrätter och villor medan alla andra förpassas ut till miljonprogramsområdena, som förvisso inte är dåliga, men som fått förfalla.
Hyresrätten har hamnat på undantag. I dag finns ingen byggherre som kan uppföra en hyresrätt som vanligt folk har råd att bo i. Då har något gått snett. Det är dyra bostadsrätter i exklusiva områden som gäller.
Tillsammans med att bostadsbyggandet i Sverige tillhör det lägsta i Europa har stora obalanser skapats, som det tar långt tid att bygga bort.
När marknaden får bestämma om våra bostäder får vi en utslagning av de resurssvaga hushållen. Något som framförallt sker i Storstockholmsområdet med sina i dag 80 000 bostadssökande och där den olagliga svarthandeln med hyreslägenheter breder ut sig utan att någon ansvarig tycks bry sig.
Det som börjar i Stockholm brukar snart sprida sig till övriga tillväxtorter. En egen bostad till ett rimligt pris är inte längre en rättighet. Nu är det marknadskrafterna som gäller. Inte ens besittningsskyddet tycks var heligt, vilket gör att människor som inte vill vara med om att omvandla sin hyresrätt till bostadsrätt helt enkelt kan förvisas från sitt boende.