Myten om kompetensflykt
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
För att inte tala om alla dessa värdefulla direktörer som också sägs dra från landet om de inte får sina höga löner och bonusar.
Som gubben i lådan brukar då Svenskt Näringsliv livligt påhejade av framför allt centerledaren Maud Olofsson i spetsen larma om att det är det usla företagsklimatet och det höga skattetrycket som är de bidragande orsakerna till denna flykt.
För någon yrkesgrupp finns förvisso anledning hysa viss oro. Närmast gäller det de många dyrt utbildade tandläkare, som bland annat söker sig till Storbritannien för att utöva sitt yrke. Samtidigt som bristen på tandläkare ökar här hemma. Ett förhållande som självfallet inte är bra. Här är det framför allt en lönefråga. Tandläkarna här hemma har förlorat i löneutveckling i jämförelse med löneläget för yrkesgruppen i många andra länder.
När det gäller flykten av högutbildade i övrigt är detta mer en skröna än trovärdiga hårddata när det talas om flykt. Däremot behöver Sverige, liksom andra länder, satsa hårdare på högre utbildning.
Även om den borgerliga högeralliansen och näringslivets organisationer försöker förmå oss att tro annorlunda pågår inget lämmeltåg av högutbildad arbetskraft från Sverige till andra mer attraktiva länder. Larmet om kompetensflykten ingår mer som ett led i andra kampanjer som moderaterna ständig håller vid liv, nämligen den om det usla svenska företagsklimatet och det höga skattetrycket.
Påståendet att allt fler högutbildade väljer att lämna Sverige är helt enkelt en myt. Det finns det statistik på. De flesta svenskfödda med högre utbildning som flyttade utomlands under 1990-talet har flyttat hem igen. I fjol noterades den lägsta nettoutvandringen på över tio år. Samtidigt har andelen högutbildade bland de invandrare som kommer till vårt land kraftigt ökat.
Allt krut borde istället användas för att få högskoleutbildade invandrare accepterade på vår egen arbetsmarknad. Ett bättre och effektivare sätt att ta vara på den kompetens som flyttar hit från andra länder skulle mer än väl täcka det lilla underskott som uppstår när ett antal svenskar söker sig utanför vårt land för att skaffa ytterligare kunskaper för att bli ännu skickligare i sina professioner.
Det är lätt att överdriva och svartmåla istället för att se rationellt och framåtsyftande. Om ett mindre antal av dem som utbildar sig väljer att jobba utomlands är det knappast något att oroa sig för, snarare mer att glädjas åt.
Efter sin utlandsvistelse kommer de ofta tillbaka till hemlandet mer taggade än någonsin.
De har vi alla nytta av.