Hög tid att sätta ner foten

ORO. Svenskt Näringsliv har börjat vässa knivarna så här mindre än några månader före nästa riksdagsval. Som vanligt är det företagsklimatet och skatterna det handlar om. Företagsklimatet är dåligt och skatterna för höga. Därför flyr företagen Sverige.

Övriga2006-06-29 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Vi har hört gnället förr, men i år tycks Urban Bäckström och hans gäng vara extra mycket på hugget. En borgerlig valseger tycks skönjas. Då investeras det i att detta också ska bli möjligt.

Den borgerliga högeralliansen låter som ett eko av näringlivsorganisationernas krav när de tillsammans känner oro för företagsklimatet, och framtiden för företagandet. Centerns Maud Olofsson vet inte till sig i sin uppställning för storkapitalet. Sådan husse, sådan hund. Fyra borgerliga partier tillsammans i samma koppel. Gläfsande om företagsklimatets uselhet, och om hur de ska fixa nya jobb genom att avrusta den svenska arbetsrätten.



Som så ofta finns det två sidor av samma mynt. Näringslivets organisationer har en tendens att alltid överdriva problemen. Samtidigt som dess företrädare sällan lever som de lär.

I tid och otid uppmanar de sina anställda att hålla igen på lönekraven. Samtidigt aktar de inte för rov att berika sig själva med bonusar, pensioner och andra förmåner.

Gammelhögern har återuppstått i centerpartiets skepnad. Märkligt.

Hur cyniskt det kan gå till ser vi i alla direktörsbonusar som delas ut, medan de anställda ständigt pressas för att producera mer och helst till lägre löner än tidigare och sämre avtal än tidigare. Vilket fått många att reagera.



Det finns all anledning att kritisera den kortsiktigheten som vissa av våra företag arbetar under. I någon märkvärdig kvartalskapitalism, där de knappt vet till sig i anpasslighet till marknadens krav på ökade vinster och snabba klipp för att höja börsvärdet.

I kläm kommer de anställda. Och borgerligheten skyller allt på socialdemokraterna. Ack, ja.



Flera av de svenska storföretagen bryr sig inte längre om att föra seriösa diskussioner med facket när strukturomvandlingar sker och verksamheter läggs ner och människor avskedas. Den egna girigheten kommer alltid i första rummet, sedan i bästa fall de anställdas situation. Men utan anställda ingen verksamhet.

Svenskt Näringsliv har blivit en kampanjorganisation för en ny högerregering.



Är det nu så säkert att det är det förkättrade företagsklimatet som är roten till det onda och till att flera svenska storföretag på senare år flyttat sina huvudkontor utanför Sverige? Det är naturligtvis inte hela sanningen. Oftast har stora industriella fusioner, liksom placeringen av huvudkontor, enbart tekniska orsaker och beror inte alls på ett dåligt svenskt företagsklimat. I en internationell jämförelse står sig svensk företagslagstiftning och svensk företagsbeskattning väl i konkurrensen.



Sanningen är snarare den att svenska storföretag i allt större utsträckning själva bestämmer sitt företagsklimat. Det är mer i detta förhållande problemet sitter. För det sker alltmer genom att företagen åsidosätter viktiga principer på den svenska arbetsmarknaden, men också genom den typ av arrogant uppträdande som vi nu ser i Svenskt Näringslivs valkampanj.



Det är hög tid för den samlade fackföreningsrörelsen att sätta ner foten. Människor ska ha trygga jobb och jobb som de kan leva på. I dag är det alldeles för lätt att spela bort anställningstrygghet och arbetsplatser.

Så lär av Tyskland eller Spanien. Det måste kosta att flytta jobb som lika väl kan göras hos oss som i Polen.