Bra förslag - men pengarna då?
ANHÖRIGVÅRD. Döttrar vårdar sina gamla föräldrar. Hustrur vårdar sina gamla, sjuka män. Om denna arme av gratisarbetande kvinnor gick i strejk, bara en vecka, skulle samhället braka ihop. Det ligger nära till hands att uppmana till en sådan aktion.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
På anhörigsidan är det framför allt kvinnorna/ döttrarna som förväntas ställa upp samtidigt som de också förvärvsarbetar. Andra är själva gamla och försvagade och får slita ont. De får sin nattsömn förstörd, för det är ofta på nätterna den som är sjuk och funktionshindrad behöver hjälp och den anhörige får rycka in. Den som inte får sova blir nedstämd, orkeslös och snart lika illa däran som den hon vårdar.
I en lägesrapport över äldreomsorgen konstaterar också Socialstyrelsen att arbetsuppgifter och ansvar för de äldre under lång tid skjutits över från det
offentliga till familjen och de närstående, utan att de har någon egentlig möjlighet att påverka och ställa motkrav. De får finna sig och försaka egen livskvalitet och hälsa. Så kan det inte fortgå.
Att äldreomsorgen fått den här utvecklingen kan inte läggas alliansregeringen till last. Ansvaret faller till allra största delen på socialdemokraterna. I valrörelsen visste inget parti hur väl de ville de äldre. Väljarna gav de borgerliga partierna förtroendet och det är dom som måste ta de beslut som krävs för att få äldreomsorgen på rätt kurs.
Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson, kd, har denna vecka föreslagit att anhöriga till långvarigt sjuka, äldre och funktionshindrade ska få laglig rätt till stöd och hjälp av kommunerna.
Maria Larssons förslag är välkommet. I dag är det frivilligt för kommunerna att ge stöd. Lagskärpningen är tänkt att gälla från årsskiftet och stödet till anhöriga ska skräddarsys så att det passar den enskilda människans behov.
Det låter bra och blir det förhoppningsvis också, men var finns pengarna och hur blir det med satsningen på fler avlastningsplatser och äldreboenden? Det behövs både anhörigstöd och fler äldreboenden och dessutom, vilket framgår av torsdagens artikel i PT, mer personal redan med dagens underdimensionerade boende. Har kommunerna de pengarna? Knappast. Har regeringen tänkt skjuta till pengarna? Knappast.
På torsdagens DN Debatt berättar de fyra partiledarna Fredrik Reinfeldt, m, Maud Olofsson, c, Jan Björklund, fp, och Göran Hägglund, kd, om innehållet i vårbudgeten. Där sägs ingenting om extra satsningar på äldreomsorgen. Det bärande budskapet är nya skattesänkningar för dem som arbetar. Politik som rimligtvis sänker kommunernas skatteintäkter.
Maria Larsson räknar med att kommunerna ska få 100 miljoner kronor i vårbudgeten för 2008 och 2009 och att de pengarna i huvudsak ska gå till anhörigstöd. Hundra miljoner låter väldigt mycket. Utslaget per kommun blir det knappt 345 000 kronor. Och det är ingen nysatsning, bara en fortsättning på det program som socialdemokraterna, tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet, lade fram i vårpropositionen i april 2006 och som klubbades av riksdagen i juni samma år.
Äldreministern har de bästa avsikter, därom råder inget tvivel, men det är finansministern som har hand om kassan. Får inte Maria Larsson extrapengar i budgeten till anhörigstödet är risken uppenbar att kommunerna finansierar det lagstiftade stödet till anhöriga, genom att dra ned på andra verksamheter inom äldreomsorgen. Och det vore verkligen synd på ett bra förslag.
Pengar finns, om inte annat genom omfördelning. Ta, till att börja med, av det överdimensionerade och missriktade statsbidraget på 1,3 miljarder till hushållsnära tjänster. Då skulle både jobb och välfärd skapas.