124 sätt att skapa jobb
JOBBEN. Större trygghet för företagare och hårdsatsning på vuxenutbildning. Det är den röda tråden i socialdemokraternas förslag för tillväxt och jobb. Programmet presenteras samma dag som Riksrevisionen kritiserar regeringens jobbpolitik. Riksdagen fattar beslut utan att veta vad de bygger på.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Svepande formuleringar. Vad regeringen bygger sin jobbpolitik på är den där-emot dålig på att berätta. Riksrevisionen är inte nöjd. Den kräver mer exakta redogörelser i budgetpropositionerna för vad regeringen hoppas uppnå med sin arbetsmarknadspolitik. Regeringen gör regelmässiga beräkningar om effekterna på än den ena,än den andra åtgärden, men redovisar inte sina slutsatser för riksdagen.
Anmärkningsvärt och allvarligt, anser Riksrevisionen. Det är det ju sannerligen om riksdagsledamöterna tar beslut om omfattande ingrepp och åtgärder med stor betydelse för människors liv och leverne utan att veta vad förslaget grundas på.
Socialemokraterna är i opposition, med minimal utsikt att påverka regeringens förslag, hur pålästa de än må vara. Sin egen politik kan de dock påverka och på måndagen presenterade partiets jobbrådslag 124 förslag till ny jobbpolitik, där småföretagarna, etablerade och blivande, ges en central plats.
Till det grundläggande hör att företagarna ska ha ett fullgott försäkringsskydd när de blir sjuka, får barn eller blir arbetslösa. En självklarhet, kan tyckas.
Reglerna för den som vill starta eget företag ska bli enhetliga och enkla. Starta-eget-stöd ska förstärkas med "Starta-åter-stöd". Det är, som namnet antyder, riktat till den som varit företagare och vill försöka på nytt. Fler ska kunna få mikrolån. Ett förslag som borde välkomnas. Oprövade kort i företagarbranschen har ofta svårt att få gehör hos banker för sina låneansökningar. I synnerhet om summan är liten.
Mer riskkapital ska fram för att få fart på det "Gröna Folkhemmet". Satsningar som ska ge bättre miljö och fler jobb. Där finns förslag om utvecklingsprogram för vindkraftsindustrin och samarbete med svensk fordondsindustri för att få fram miljövänligare bilar. AP-fonderna får ställa upp med kapital för att kommersialisera miljöteknikforskningen och vinstmedel från Vattenfall ska kunna nyttjas för att testa oprövade ideer eller stötta forskningsprojekt inom energi- och miljöteknikbranschen. Förefaller vara vad exempelvis biodiesel- och svartlutsprojekten i Piteå skulle behöva.
Till de viktigaste punkterna hör utökad och förbättrad vuxenutbildning dels för dem som vill höja sin yrkeskompetens, dels yrkesinriktade kurser för omskolning till bristyrken. Där finns också förslag om en eftergymnasial yrkeshögskola.
Yrkesutbildningen för vuxna svarar mot företagarnas klagan över att de inte hittar yrkeskunnigt folk att anställa, men innebär också att företagen måste ställa upp med lärlings- och praktiskplatser. Intresset för det har varit svalt.
Småföretagarnas sociala trygghet ska stärkas och bli i nivå med de anställdas trygghetsförsäkringar. Däremot sägs ingenting om a-kassan. Det enda som tidigare utlovats är ett bra skyddsnät och en vässad Arbetsförmedling. Det kommer att behövas.
Dagens och morgondagens arbetsmarknad, med allt fler påhugg och korta jobb, ställer krav på ett finmaskigt skyddsnät med generös ersättning, kvalificerad rådgivning och goda möjligheter till utbildning genom hela arbetslivet. Här måste socialdemokraterna upp till bevis.
Bildtext: Luciano Astudillo, Sven-Erik Österberg och partiordförande Mona Sahlin, presenterade socialdemokraternas förslag till ny jobbpolitik. Vuxenutbildning och bättre villkor för småföretagarna ges hög prioritet.. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX kod 10040