Häromdagen kom finansminister Magdalena Andersson (S) med beskedet om att man gett Konjunkturinstitutet i uppdrag att tutreda konsekvenserna av att överge överskottsmålet till förmån för ett sparande i balans i de offentliga finanserna. Avsikten med ett byte av finansiellt mål skulle vara att kunna stimulera ekonomin mer kraftfullt när så behövs genom större investeringar. Detta utan att äventyra ett fortsatt långtgående ansvarstagande för stabila statsfinanser.
I den debattartikel i DN där tanken på ett övergivande av överskottsmålet lanserades skriver Magdalena Andersson (S), Per Bolund (MP) och Stefan Löfven (S):
”I praktiken skulle en sådan förändring inte innebära att det på kort sikt skapas något budgetutrymme. Även med en förändrad målnivå skulle reformer i närtid behöva finansieras krona för krona. En lägre målnivå är alltså inget ymnighetshorn som det ibland låtit i debatten. På lite längre sikt frigörs dock ett utrymme för angelägna offentliga investeringar i infrastruktur, bostäder, klimatomställning, forskning och utbildning.”
Det är dessa rader som gör att vi i Norrbotten kan se positivt på framtiden. Ett större utrymme för viktiga infrastruktursatsningar kommer förhoppningsvis göra stora avtryck i vårt län. Investeringsbehovet kopplat till infrastruktur som är avgörande för länets långsiktiga utveckling är stort. Med ett förändrat finansiellt mål borde möjligheterna för att förverkliga investeringen i Norrbotniabanan öka avsevärt. Likaså borde ett större ekonomiskt utrymme för underhåll av det eftersatta svenska vägnätet också kunna bli effekten. Visserligen ska hela landet slåss om den extra kakbit som kan komma att frigöras, men det är ju i alla fall positivt att den kaka som vi slåss om kan bli större än tidigare. Sverige behöver verkligen göra stora framtidsinvesteringar inom infrastrukturområdet. Ett slopat överskottsmål borde kunna göra förutsättningarna för att kunna genomföra nödvändiga investeringar bättre.