”Det kostar på att regera.” Så brukar regeringspartiers dåliga opinionssiffror ofta viftas bort. Visst är det så att ansvarstagande sällan betalar sig kortsiktigt, vilket brukar ge utslag i enskilda opinionsundersökningar. Detta har säkerligen även drabbat Socialdemokraterna. Problemet är bara att den långsiktiga trenden pekar stadigt nedåt från ett valresultat som redan det var ett misslyckande. Därför finns det all anledning för den socialdemokratiska partiledningen att ta Sifo-siffrorna på stort allvar.
En av huvudförklaringarna till det svaga väljarstödet för Socialdemokraterna torde vara att regeringen hittills har kommit att framstå som handlingsförlamad och svag. Det är uppenbart att den regeringsovana som Miljöpartiet har, och som också har präglat de socialdemokratiska ministrarna, har inneburit att startsträckan för regeringen har varit lång. Att den rödgröna budgeten dessutom fälldes av allianspartierna och Sverigedemokraterna skapade ett politiskt vakuum som väljarna till största del kommit att straffa Socialdemokraterna för.
Förhoppningsvis kommer bilden av den rödgröna regeringen att förändras när vårbudgeten har tagits och regeringen, i alla fall till viss del, får en chans att sätta prägel på den politik som förs i och med att de reformer som är möjliga att genomföra i vårbudgeten sätts i sjön. Reformerna är nämligen helt riktiga och leder Sverige i en annan riktning än vad alliansregeringen gjorde.
Men det måste komma betydligt mycket mer kraftfulla förslag från regeringens sida i höstens budget. De reformer som nu kommer att genomföras, såtillvida att inte allianspartierna kovänder och bidrar till att fälla regeringens budget tillsammans med SD, räcker inte på långa vägar till för att komma tillrätta med fördelningspolitiken, sysselsättningen, näringslivsklimatet, bostadsbristen och den långsiktiga finansieringen av välfärden.
Socialdemokraterna måste verkligen visa framfötterna i höstens budget och lägga fram knivskarpa förslag som bär en tydlig ideologisk prägel. Det måste märkas att Sverige styrs av en regering ledd av en socialdemokratisk statsminister. Det socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, lanserar inför den socialdemokratiska partikongressen som inleds den 29 maj kravet på ett generationslöfte till dagens unga. Detta handlar om att regeringen ska satsa på dagens unga genom ökade offentliga investeringar, offensiva satsningar på bostadsbyggande och förbättrade villkor för unga på arbetsmarknaden. Dagens ungdomsgeneration måste återfå tron på morgondagen och politikens möjligheter att bygga ett samhälle där de unga inte ska behöva få uppleva att de får det avsevärt sämre än sina föräldrar. Deras förslag kopplade till generationslöftet, vilka ni kan läsa mer om på SSU:s hemsida, är lysande exempel på hur socialdemokratin kan flytta fram positionerna och genomdriva reformer som verkligen gör avtryck i människors vardag. Det måste bli uppenbart för gemene man att det verkligen gör skillnad om landet styrs av en socialdemokratisk statsminister eller en moderat. Socialdemokraterna, med Stefan Löfven i spetsen, måste våga ta för sig avsevärt mycket mer än vad man gör idag och visa att man står vid rodret.