Nu ser vi ett kluvet Sverige
Med fem och en halv månad kvar till höstens val ser vi i en opinionsundersökning från Novus opinion hur bilden av ett tudelat Sverige växer sig starkare. Regeringens politik under denna mandatperiod har förstärkt den bild vi kunde skönja redan i förra valet, med stora skillnader mellan stad och land.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Bilden av ett tudelat Sverige är inte något som tonar fram på marginalen, utan skillnaderna är uppseendeväckande stora. I storstäderna vinner den moderatledda Alliansen stort och skulle om det vore val i dag kamma hem 50,5 procent att jämföra med de rödgrönas 43 procent. Utanför storstäderna är det de rödgröna som kammar hem segern, och dessutom med en avsevärt större marginal. De rödgröna skulle samla 53,3 procent av rösterna utanför storstäderna medan alliansen skulle få ihop 39,6 procent.
Vad kan detta bero på?
Förklaringarna är troligtvis flera. En av de viktigaste är säkerligen hur lågkonjunkturen slagit mot människor i olika delar av landet. Arbetsmarknaden i våra storstäder skiljer sig avsevärt från den arbetsmarknad vi ser i andra delar av landet. Detta syns också i arbetslöshetssiffrorna. Lågkonjunkturen och arbetslösheten har inte slagit lika hårt mot våra storstäder som den har gjort mot stora delar av det övriga Sverige. Detta gynnar naturligtvis allianspartierna i storstäderna på samma sätt som situationen gynnar oppositionen i regioner med hög arbetslöshet.
En annan orsak är nog också i vilken grad regeringens politik har blivit uppenbar och verklig för medborgarna. Storstäderna kännetecknas av en hög grad av alienation, främlingskap, och detta gör att du som medborgare endast ser effekterna av regeringens förändringar i våra trygghetssystem om man själv, eller någon verkligt närstående, drabbas. I andra delar av vårt land där man ännu känner sina grannar, där man pratar med varandra i affären och när man möts på gatan, där de sociala nätverken är betydligt större så känner man någon som drabbats av förändringarna i arbetslöshetsförsäkringssystemet och sjukförsäkringen. Konsekvenserna för människor som blivit utförsäkrade och utestängda är närvarande i nuet på ett helt annat sätt än för storstadssvensson.
Men den i särklass viktigaste förklaringen är också den enklaste, så enkel att man lätt förbiser den i försöken att skapa förklaringsmodeller som låter nog avancerade för att kunna accepteras. Det är helt enkelt så att regeringen fört en politik som bygger på storstädernas villkor och förutsättningar. Allianspolitiken är en politik för storstadens människor. De valfrihetsreformer som regeringen genomfört har verkligen inneburit förändringar i vardagslivet för dessa människor. Att kunna välja mellan offentliga och privata skolor, att kunna välja fritt mellan olika vårdgivare, att kunna välja mellan en massa apotek med olika ägare är påtagliga exempel på alliansens politik. Men i andra delar av vårt land är detta ett spel för gallerierna. Det är endast på större orter som detta ger en verklig valfrihet. För de flesta av oss märks knappt någon skillnad. Vi får hålla tillgodo med det som finns.
Skillnaden mellan de rödgröna och den moderatledda alliansen är också grunden till den tudelade bild som Novus opinion målar upp. De rödgröna för en politik för hela vårt land medan alliansens politik ger positiva avtryck först och främst i våra storstäder. Sverige behöver inte mer av splittring. Vi behöver stå enade i vårt framtidsarbete. Det är ett av de vägval vi står inför i höstens val.