Vem står för mesta fusket?

FUSK. Svenskarna utmålas som ett folk av fifflare. Mot småbarnsföräldrar bedriver regeringen ett drev som vore det en grupp med uttalad kriminell läggning. Jakten legitimeras med rapporter om bidragsfusk vars innehåll allt mer framstår som rena fantasifoster.

Opinion2008-03-10 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Under hösten presenterade den statliga Delegationen mot felaktiga utbetalningar, FUT, en rapport som fick stort genomslag. De skattefinansierade trygghetssystemen dränerades årligen på sammanlagt 20 miljarder kronor. Bakom hälften, tio miljarder kronor, låg medvetet fusk. Värst fuskades det med föräldrapenningen.

Den andra hälften berodde på missförstånd och felaktigheter från både Försäkringskassan och mottagarna av ersättningar och bidrag.



Det protesterades mot siffrorna och forskare ifrågasatte, men regeringen tände på alla cylindrar. Småbarnsföräldrarna skulle sättas under bevakning. Intyg om frånvaro annars inga pengar från Försäkringskassan. Förslag om fängelse och livstids avstängning från bidrag snurrade runt.

Skolan protesterade mot nya, tidskrävande uppdrag som övervakare och intygsförfattare, utan framgång. "Om var femte kund i snabbköpet glömde eller lät bli att betala skulle verksamheten snabbt krascha", argumenterade socialminister Göran Hägglund och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrson pedagogiskt.





I förra veckan kom nya rapporter som ledde till nyhetsrubriker typ "Mindre fusk än regeringen påstått". I sanning en underdrift. Skillnaderna kan räknas i tiotalet miljarder kronor. Kommuner och landsting, Socialstyrelsen och Försäkringskassan har gjort egna utredningar och kommit fram till helt andra siffror.

Där regeringens utredare talar om 13,7 miljarder i felaktiga utbetalningar, visar Försäkringskassans utredning på 1,1 - 2,6 miljarder. Av den summan är inte mer än en fjärdefel medvetet fusk. Småbarnsföräldrarnas fusk med vab-dagar (vård av barn) har genomgått en remarkabel krympning i Försäkringskassans rapport.



Hur kan det då bli så här olika? Den förklaring som ges är att Försäkringskassans utredning grundas på verkliga fall, medan regeringens utredare använt sig av experter som gjort uppskattningar, grundade på gissningar, troende och överskattning. En blandning som förmått datorn att spotta ut 20 bortfifflade/bortslarvade miljarder i det skattefinansierade trygghetssystemet.

"Vad Försäkringskassan mäter är vad vi verkligen vet", säger Joakim Jarnryd, verksamhetsansvarig för kontroll och kvalitet på Försäkringskassans huvudkontor, till Dagens Arbete.



Låter som ett viktigt inlägg. Något för regeringen att ta fasta på när den beslutar om graden av kontroll och övervakning. Hur vittgående den ska bli och vad den får kosta statskassan. Men icke. 10 000 kronor eller 10 miljarder spelar ingen roll. Fusk är fusk, klargjorde en sammanbiten socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrson för Aktuellts reporter.

Utredningar visar att kostnaderna för den statliga kontrollapparaten vida ska överstiga de vinster som står att få. Skolans personal ska ägna sig åt att skriva intyg, polisen dränkas i anmälningar om misstänkt fusk och en ny myndighet som övervakar myndigheten Försäkringskassan tillsättas. Årlig kostnad 100 miljoner kronor.



Den nya myndigheten ska kontrollera att alla får vad de har rätt till. Inte mer, inte mindre. Det måste väl då innebära att alla de som inte tagit ut sina rättmätiga dagar med föräldrapeng och alla pensionärer som har rätt till bostadsbidrag men inte förstår att söka, uppmanas och får hjälp att göra detta.

Skicka blanketter, lättbegriplig information och ett telefonnummer att ringa där man direkt får prata med en kunnig människa, utan att först behöva välja mellan nio olika alternativ för att till sist bli uppmanad att försöka senare.



När alla får vad de har rätt till, ökar statens utgifter med minst fyra miljarder kronor. Så ligg lågt med löften om nya skattesänkningar, herr statsminister.

Läs mer om