Vem anställer en kickad sjukskriven?

SJUKT. Alliansregeringen anstränger sig hårt för att få sjukskrivna tillbaka i arbete. Det är i sig en bra sak. Problemet är strategin; att sätta de sjukskrivna under starkast möjliga press med hot om indragen sjukpenning och förlorad anställning.

Opinion2007-12-21 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Reglerna för sjukskrivning ska stramas upp. Det meddelade socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, m, redan i september. Det viktigaste och avgörande i uppstramningen är, tyvärr, inte rehabilitering utan tidsgränserna. Efter tre månaders sjukskrivning prövas om du kan återgå till ditt gamla jobb eller omplaceras på arbetsplatsen. Är inte det möjligt startar jakten på ett nytt jobb någon annanstans. Efter sex månader testas du mot hela arbetsmarknaden, sjukpenningen dras in och du måste ta ett nytt jobb.

Hur ska detta sjösättas? Arbetsmarknaden ropar efter arbetskraft. Men inte efter outbildade, långtidsarbetslösa eller dem med fysiska och psykiska svagheter. I denna fantastiska högkonjunktur har funktionshindrade svårare än någonsin att komma in på arbetsmarknaden. De långtidsarbetslösa, främst ungdomarna, blir fler och kommunernas kostnad för socialbidrag ökar.



Nystartsjobben, regeringens stolta satsning för att hjälpa långtidsarbetslösa människor från
bidragsberoende och utanförskap, visar alla symptom på att floppa. En rykande färsk Ams-rapport visar att de absoluta flertalet som fått nystartsjobb blir arbetslösa igen när nystartsjobbet tagit slut. Det vill säga när perioden för befrielse från arbetsgivaravgiften är till ända.

Inte ens en av tio nystartsjobbare får vara kvar och den absolut övervägande delen har sagts upp på grund av arbetsbrist. Resten har sagts upp av andra orsaker. Ett ytterst fåtal har gått av egen vilja.

Ams konstaterar att nystartsjobben inte blivit den hit som förväntats. Det går allt trögare. Trögheten beror inte på att det är brist på potentiella nystartsjobbare. Det finns minst 100 000 inskrivna på Arbetsförmedlingen som kvalar in plus alla dem som inte är registrerade arbetslösa. Trögheten beror på att de privata arbetsgivarna inte är intresserade.



Arbetsmarknadens krav är stora. Det är svårt att tro att regeringen verkligen förväntar sig att sjuka "som bedöms ha arbetsförmåga" ska välkomnas hos nya arbetsgivare när de inte orkar vara kvar hos sin gamla. Som en ynnest meddelas från regeringen att sjuka ska få tjänstledigt för att testa nya jobb. Det är ingen nyhet. Det praktiseras redan. Sjukskrivna klagar på att de får jobba för full maskin, men får nöja sig med sjukpenningen. För arbetsgivaren är provanställningen gratis.

Sjukpenning ytterligare en tid efter sex månader får bara den som väntar på operation eller helt saknar arbetsförmåga. Vad innebär det? Att man är hjärndöd? Sedan kan det bli förtidspension.



En allvarlig och svårbehandlad sjukdom är inte borta efter tre månader eller ett halvår. Det kan ta både ett och två år att bli så pass återställd att man kan återgå till sitt jobb på hel- eller deltid. Det kan krävas vissa förändringar i arbetet, men återvända kan man ändå i många fall. Men i ivern att spara på statens utgifter sätter regeringen anställningsskyddet ur spel. Och när sjukpenningen är indragen därför att du bedöms ha arbetsförmåga, men det inte finns något lämpligt jobb eller någon som vill anställa dig, återstår att gå till socialen. Staten sparar och vältrar över kostnaden på kommunerna.



Det här är inte klokt. Nu får regeringen allt hitta på någonting annat. Krav på bättre arbetsmiljö, lag om kortare arbetstid, satsningar på vuxenutbildning. Till dess garantier om snabb diagnos, behandling, rehabilitering eller också lämna de sjukskrivna ifred så att de själva får skapa sig det liv de klarar av att leva.



Läs mer om