Vad händer efter att kineserna vaknat?
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Ty idrott och politik hänger ihop. OS i Peking är en viktig manifestation för ett land som hävt sig ur kolonialt förtryck och fattigdom. Kina är i dag självständigt och en maktfaktor. Det är Kinas tillväxt som oroar det amerikanska imperiet och är tillräckligt med skäl för dem att blockera kinesernas försök att få ta del av oljetillgångarna exempelvis i Afrika.
Kina har vaknat. Och det är därför vi inför OS kommer att se en massa propagandaaktiviteter som syftar till att störa kinesernas försök att ge en ljus bild av Kina. Medan de själva försöker visa sin bästa förmåga.
Vi har många gånger hört att Kina kommer att bli den nya supermakten, det nya USA med en blomstrande ekonomi. Den industriella revolution som de genomför i rekordfart har fortsatt i rask takt framåt. Men allt fler skeptiska undrar; hur ska det gå efter OS? Är det en hållbar utveckling Kina genomgår?
Kina har en historia fylld av stora framgångar - men också av bondeuppror. Gång på gång har landet slitits sönder i konflikter. Det kanske största upproret någonsin, Taipingupproret i mitten av 1800-talet leddes av en kines som trodde han var Jesus brorsa - och kostade miljontals människor livet.
Det är ett av många våldsamma kapitel i Kinas historia. Dagens kommunistiska regim sitter också vid makten tack vare ett stort uppror. De har därför all anledning att vara nervösa över att det börjar röra på sig ute i periferin.
Ty när klyftorna mellan de fattiga och rika blivit alltför utmanande, när lokala despoter uppkommer och gangsters börjar härja kan det bli en folklig rekyl. Vi är inte där ännu, men allt fler pratar om en stigande vantrivsel vid sidan om alla framgångar. Vakna kineser börjar röra på sig.
Trots den internetbrandvägg som omger Kina blir befolkningen på landsbygden mer och mer medveten om att deras "kommunistiska bröder" i städerna har det betydligt bättre. Det finns dem som hävdar att vi nu ser hur befolkningen - som är strikt hållen av den kommunistiska ledningen - börjar bete sig nervöst.
Bakgrunden är förstås den enorma förändring som Kina genomgår. Tillväxten ökar med cirka tio procent per år. I ett land med 1,3 miljarder invånare är detta naturligtvis något enormt. Var sjunde år fördubblas dess ekonomi.
Men förändringarna sker också till ett högt pris. Miljön exempelvis. Problemet är att "kostnaderna" för miljön inte återspeglas i tillväxtsiffrorna. Vi hade exakt samma problem i Sverige för bara några årtionden sedan. Och jordbruksjorden används inte på ett balanserat och långsiktigt sätt, vilket riskerar att skapa försörjningsproblem.
I dag börjar det bli problem med vattenbrist i Gula Floden. Och ser vi tillbaka i Kinas historia är det just när bevattningssystemet havererat, oftast på grund av översvämningar, som upproren har startat.
Så frågan är om kineserna, nu när de vaknat, kommer att fortsätta att i rask takt lunka på mot nya framgångar, eller om vi ser en återupprepning av historien. Med uppror, konflikter och stridigheter? Så att vi inte längre får en trygg försörjning av fräscha, billiga prylar att shoppa.
Men låt oss först hoppas på svenska framgångar i OS. Och låt oss vara beredda på att det kan bli friktion när detta stora propagandanummer släpper sitt grepp över Kina.