Urspårad satsning på miljön
MILJÖN. Klimatberedningen vill satsa på järnvägen. Problemet är att det vill varken moderaten och finansministern Anders Borg. Ej heller moderaten och statsministern Fredrik Reinfeldt. Och, som Reinfeldt påpekar, klimatberedningen har inga pengar. Så, tyvärr, glöm Norrbotniabanan.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I satsningarna på renare vatten och renare luft finns nya verksamheter och nya arbetstillfällen, men direktörerna, som så övermaga kallar sig för Svenskt Näringsliv, har aldrig varit intresserade av det som är bra för miljön. Krav om minskad energiförbrukning och rening av utsläpp till luft och vatten har bemötts med hot om nedläggning och arbetslöshet.
Svenskt Näringslivs verkställande direktör Urban Bäckström fnös åt dåvarande socialdemokratiska regeringens beslut att lägga ett par hundra miljoner kronor på att tillsammans med flygindustrin, utveckla "gröna flygmotorer". Det vill säga bränslesnåla, miljövänliga motorer. "Funktionssocialism" kallade Bäckström regeringens miljösatsning. Staten ska inte komma och bry sig och försöka styra. Urban Bäckström kräver marknadens diktatur och marknaden efterfrågade inte gröna flygmotorer. Detta så sent som i september 2006.
I kampen mot koldioxidutsläppen vill den statliga klimatberedningen satsa stort på att bygga järnvägar. I deras förslag nämns till och med Norrbotniabanan, något som kommunalrådet i Piteå och projektets ordförande, Peter Roslund, ser som ett tydligt steg framåt igen. Den första positiva signalen sedan hösten 2007, då Banverkets pengar till Norrbotniabanan omfördelades till satsningar i Stockholmsregionen.
Roslund är försiktig i sin optimism i onsdagens intervju i Piteå-Tidningen. Ett klokt drag. Finansminister Anders Borg, gäst i Ekots lördagsintervju, gjorde klart att satsningar på järnvägsbyggen i Sverige var detsamma som att kasta pengar i sjön.
Finansministern sitter på pengarna och den ende som möjligen kan köra över honom är statsministern och det har han inte för avsikt att göra. Fredrik Reinfeldt följde upp Anders Borgs sågning av klimatberedningens järnvägssatsning med en alldeles egen sågning samma dag. Regeringens Bill och Bull. Intervjuad i Dagens Industri vill han inte direkt påstå att klimatberedningen varit oseriös, men förklarar järnvägssatsningen som orealistisk och påpekar också att ledamöterna i beredningen inte har någon reell makt. De saknar budgetmakt. Och klimatmål? Nja, det får allt anstå några år. Allt gick i repris i torsdagens riksdagsdebatt.
Det saknas pengar, säger Fredrik Reinfeldt. 50 miljarder kronor. Precis den summa nationalekonomer har räknat ut att staten förlorat på regeringens jobbskatteavdrag som mest gått till de högst avlönade. Trots det finns det pengar. Statskassan är mer än välfylld och utförsäljningen av statens bolag ska inbringa 200 miljarder kronor. Beslutet saknar vett, men pengarna kunde åtminstone användas till något vettigt.
Klimatberedningens förslag om höjd bensinskatt och höjd kilometerskatt för den tunga lastbilstrafiken, ställer sig Reinfeldt och Borg också tveksamma till. Och det är möjligen vad företagare och medborgare i norra Sverige får tacka för i väntan på en regering som inser att alla varken vill, kan eller ska leva och bo runt storstäderna, att industrin i Norrbotten är den som investerar allra mest i Sverige och att landets välstånd till stor del vilar på Norrlands naturtillgångar.
Till dess får vi fortsätta att köra på undermåliga vägar, där den omfattande tunga godstrafiken nöter ner djupa, livsfarliga spår i asfalten på Europaväg 4. Med den här regeringen, den enda spårväg Norrbotten får. Håll hårt i ratten.