Urholkad välfärd ger klirr i statskassan
OBALANS. Arbetsskadeförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen har blivit regeringens mjölkkor. Båda går med rekordöverskott. Inbetalningar-na är långt större än utbetalningarna. Den svenska modellen har drabbats av slagsida. Mindre välfärd för dyrare peng.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
regeringen tjänat 1,1 miljarder mindre på höjningen och försämringen av a-kassan än beräknat, därför att den skrämt bort 400 000 betalande medlemmar.
Arbetslöshetsförsäkringen går med svindlande överskott. Den är överfinansierad med 14,5 miljarder kronor. Den gick med överskott även 2006 då den
enligt Alliansen var överutnyttjad. Efter ett år med den borgerliga alliansrege-ringen brakade överskottet iväg från cirka tre miljarder till 14,5 miljarder kronor. En vinststegring med 11,5 miljarder kronor eller drygt 380 procent!
En annan arbetsmarknadsförsäkring som går med miljardöverskott är arbetsskadeförsäkringen. Förra året betalades det in 1,8 miljarder kronor mer än vad som betalades ut, skriver tidningen Du & Jobbet som citerar Försäkringskassan. Pengar som går direkt in i statskassan. Arbetsskadeförsäkringen har gått med vinst i många år. Främsta orsaken till detta går tillbaka till regeringen Bildts dagar då arbetsskadesjukpenningen försvann och bevisreglerna för att få en arbetsskada godkänd skärptes.
Socialdemokraterna behöll de skärpta reglerna fram till sommaren 2002 då det blev litet lättare att få en arbetsskada godkänd, men bara nya. Året därpå mer än halverades arbetsskadeavgiften som är en del av arbetsgivaravgiften. Trots det fortsätter arbetsskadeförsäkringen att gå med miljardvinster och om tre år beräknar Försäkringskassan att överskottsberget har växt till 34 miljarder kronor! Redan i dagsläget finns ett överskott som motsvarar tre års utbetalningar.
Försäkringskassan föreslår i brev till regeringen att arbetsgivarens avgift i det närmaste halveras än en gång. Försäkringen kommer ändå att visa plus, fast då med rimligare 40-200 miljoner kronor. Arbetsgivarna betalar in för mycket, miljarder som istället skulle gå till löner. Den andra sidan av myntet, och den är allvarligare, är att de arbetsskadade får för liten ersättning eller ingen alls.
Arbetsplatserna är slimmade, löpande bandet är tillbaka, men nu med ännu högre tempo. Belastningsskadorna ökar. Värsta smällen får kvinnorna ta, oavsett arbete, men mest illa far kvinnorna inom industrin där verktyg, maskiner och arbetsprocesser är anpassade efter mannens styrka och längd. Mannen är norm, men kommer man till löner spelar kvinnorna i en egen division, en lägre. Trots det hotar Metall att lämna LO om det en gång till blir fråga om låglönepotter, läs kvinnosatsningar.
De är svårt för både män och kvinnor att få en arbetsskada godkänd, men det är dubbelt så svårt för kvinnor och ändå är det dom som drabbas mest. "Om en man och en kvinna har samma symptom och säger exakt samma sak till läkaren får de ändå olika bemötande och behandling. Man tar kvinnornas smärta på mindre allvar", säger Sven Erik Mathiassen, professor vid Centrum för belastningsskador vid högskolan i Gävle till LO-Tidningen.
Kvinnorna blir helt enkelt inte trodda! Gnällkärringar. Mannen, stor, tyst och stark och rädd för doktorn, klagar självklart inte i onödan. Han har ont. Det här måste tas på största allvar. Bra, men den inställningen ska för böveln gälla både män och kvinnor.
Arbetsskadeförsäkringen missbrukas grovt. Av riksdag och regering. Betalar gör arbetsgivarna och de anställda som avstår löneutrymme och dessutom luras på livräntan den dag de blir sjuka av jobbet och inte får skadan godkänd som arbetsskada. Det är inte anständigt.