Upp till kamp för svenska modellen

MANIFESTATION. Medlemmarna överger en försämrad a-kassa och lämnar facket. Regeringen kickar facket från Ams styrelse. Världsbanken premierar länder med sämre arbetstider.EU:s domstol säger nej till svenska fackets rätt att med stridsåtgärder hävda kollektivavtal av svensk modell. Nog finns det skäl att manifestera. För hela fackföreningsrörelsen men också för företagarna.

Opinion2007-12-20 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Runt om i landet, så och i Norrbotten, manifesterade LO, på onsdagen, mot den borgerliga politiken. Motiv saknas inte. Sänkt skatt för dem som arbetar, slopad förmögenhetsskatt och ombyggd fastighetsskatt ger mest åt dem som redan har mest. De som låg risigt till får betala festen med ännu sämre villkor. Pensionärer får ingenting av den sänkta skatten på inkomst. De får bara betala höjda taxor, avgifter, matpriser och försäkringspremier.

Arbetslösa, sjuka och föräldralediga får inte heller någon skattesänkning, och dessutom får de mindre pengar före skatt till livets nödtorft. Deltidsarbetslösa riskerar att åka på en riktig smäll när stämpeldagarna nästa år maximeras till 75 dagar. Vad ska de försörja sig på om de inte lyckas få heltid eller ännu en deltid? Heltidsarbetslöshet, socialbidrag?



Alliansregeringens fördyring och försämring av a-kassan var ett grundskott mot fackföreningsrörelsen och på sikt ett hot mot den svenska modellen. A-kassan har en oerhört central betydelse för maktbalansen på svensk arbetsmarknad och i den saken var Alliansens strateger väl insatta.

Sedan årsskiftet, då försämringarna i trygghetsförsäkringarna infördes, har 346 000 lämnat a-kassorna och sedan
oktober i fjol har 109 000 medlemmar lämnat facket. Ett dramatiskt stort fall som raderat ut 35 års medlemsuppgång. Ett försvagat fack får allt svårare att hävda löntagarnas intressen. Inte när högkonjunkturen brassar på, men i nedgångstid.



EU:s slutgiltiga dom i det så kallade Lavalmålet innebär att svenska fack får ta till stridsåtgärder mot utländska arbetsgivare som inte följer kollektivavtalens lägstalöner. Däremot får facket inte ta till stridsåtgärder för att hävda resten av kollektivavtalet; arbetstider, ledighet, semesterersättning och annat som regleras i det skrivna avtalet mellan anställda och arbetsgivare.

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström välkomnar domen och menar att den är bra för svenska företag som vill ta jobb i EU-länder. Möjligen, men på hemmaplan må den vara dålig. Precis som Birgitta Nyström, professor i civilrätt vid Lunds universitet, konstaterar är det inte bara arbetstagarna som riskerar att bli utkonkurrerade utan med dem också svenska småföretagare. De måste följa kollektivavtalen fullt ut och räkna med det när de lägger bud på jobb, men inte de utländska företagen som kommer hit på tillfälliga uppdrag. Konkurrens på lika villkor sätts ur spel.



Näringsminister Maud Olofsson, som gärna framträder i skepnad av småföretagarnas skyddshelgon, delar Urban Bäckströms glädje över EU-domen. Förmodligen förblindad av sin fientliga hållning till facket. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, kollektivavtalens försvarare, säger sig vara besviken. över domen. Det låter lovande.

Littorins position är stark. Om viljan finns kan han vidta de åtgärder som krävs för att rädda den svenska modellen.

Läs mer om