Unga betalar slakten på Ams

JOBBEN. Arbetslösheten är rekordlåg, men efterfrågan på arbetskraft börjar dämpas. Samtidigt rapporteras att långtidsarbetslösheten ökat det senaste året. För de unga under 25 år har den fyrdubblats! Människorna i det omtalade utanförskapet har inte blivit färre. Bara fattigare.

Opinion2007-10-10 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Arbetslösheten har fallit till 3,3 procent. Den lägsta noteringen sedan september 1991 då den var nere på tre procent. Sedan tog "Sveriges mest kompetenta regering" över, ledd av Carl Bildt, och förfallet tog vid. Året därpå var arbetslösheten sju procent och när socialdemokraterna återkom i regeringsställning i september 1994 hade de att ta itu med en öppen arbetslöshet på 10,3 procent medan 5,5 procent av arbetskraften var sysselsatt i olika arbetsmarknadsåtgärder. Den ekonomiska krisen var inte regeringen Bildts fel, däremot den oskickliga hanteringen av krisen.

Under de tolv år socialdemokraterna regerade mer än halverades den öppna arbetslösheten och även gruppen som sysselsattes och utbildades i Ams regi nära på halverades. Allt var inte lysande, men långt ifrån så uselt som näringsminister Maud Olofsson och statsminister Fredrik Reinfeldt, senast i söndagens partiledardebatt med Mona Sahlin, påstår.



Arbetsmarknaden är stark. Inte tu tal om den saken. Det går bra för Sverige och det går bra för Norrbotten, men det går inte bra för alla. Långtidsarbetslösheten som skulle minska, har istället ökat sedan september 2006 till närmare 50 000 personer. Störst är ökningen bland de unga, 18-24-åringarna. De långtidsarbetslösa i den gruppen har växt från 2 000 till 8 000 sedan regeringen Reinfeldt tog över.

Forskare TT intervjuat underkänner också regeringens arbetsmarknadspolitik för ungdomar. Den allmänna skattesubventionen till arbetande unga under 25 år är till stora delar bortkastade pengar: Självfallet blir det så när arbetsgivaravgiften slopas för alla i en viss åldersgrupp, oavsett de skulle ha fått jobb eller inte.

Ska en sådan åtgärd träffa rätt, måste den riktas till dem som står längst bort från arbetsmarknaden. I annat fall tar arbetsgivaren självklart dem han/hon skulle ha anställt ändå, utan subvention. Bortslösade miljoner som kunde ha lagts på dem som verkligen behöver hjälpas in på arbetsmarknaden.



Främsta orsaken till att allt fler går långtidsarbetslösa är slakten på utbildningar och sysselsättningar i Ams regi. Där har regeringen gått hårt fram, inte minst i program som riktades till ungdomar. Och de utan ett ordinarie arbete har inte bara förlorat sin sysselsättning och möjlighet till aktivering och social gemenskap, de har också fått ännu sämre ekonomi genom den försämrade a-kassan.

De arbetslösas intresse för att söka jobb ska triggas med neddragning av Ams-åtgärder och sänkta ersättningar från a-kassan. Frågan är vilka jobb de ska söka. De lediga platserna ökar fortfarande, jämfört med förra året, och det finns bristyrken, men det är yrken som kräver specialkompetens. Läkarna toppar. Samtidigt ökar också varslen och Ams-chefen Bo Bylund varnar för att temperaturen på arbetsmarknaden är på väg ner.



Inget konstigt med det. Ökningen av lediga jobb kan inte fortsätta spikrakt uppåt hur länge som helst. Konjunkturer åker upp och ner. Och det är i avmattning och nedgång en regerings arbetsmarknadspolitik får visa vad den duger till. Det har vi ännu inte sett.

Läs mer om