Stoppa sparet på arbetsmiljön!

ARBETSMILJÖ. Sorg råder i LKAB-gruvan i Kiruna. Sorg råder i Påls-träsk, hemma hos föräldrarna till Emil Nilsson som miste livet när bergväggarna gav vika på nivå 924. Den unge mannen sägs ha älskat sitt arbete under jord. Rädd var han inte. Det är sällan 21-åringar. De mer erfarna, de i gruvfacket, vet att arbetet är farligt och har i brev protesterat mot regeringens kraftiga nedskärningar inom arbetsmiljöområdet. I Norrbotten är den siste gruvinspektören på väg bort.

Opinion2008-02-05 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Sedan 1985 har åtta personer omkommit i LKAB:s gruvor. Helgens dödsolycka var den andra inom två år. Vad som orsakade den senaste dödsolyckan är oklart. Gruvfacket kritiserar ledningen för att under lång tid ha struntat i varningarna om att berget höll på att rasa och för att produktionstakten är så uppskruvad att man inte hinner följa upp med tillräckligt bra förstärkningsarbete av berget.

Gruvledningen, med vd Martin Ivert i spetsen, värjer sig och framhåller att olyckorna minskade med 30 procent under fjolåret och att bolaget har en nollvision. "Vi kände att vi var på gång och så händer nåt sånt här. Det är tragiskt, men vi får inte ge upp", säger Ivert till Rapport.



Lastbilen den omkomne körde säjs ha saknat förstärkt förarhytt. Ett säkerhetskrav alla LKAB:s lastbilar måste uppfylla. Den här lastbilen var, liksom föraren, inhyrd från ett privat företag i Porjus. Samma krav ställs på entreprenörers utrustning som på den egna, framhåller Martin Ivert. Varför rasade berget? Varför användes en vanlig lastbil? Utredningen av olyckan ska ge svar.

Arbetsmiljöverkets del i utredningen leds av Jan Andersson, Norrbottens enda gruvinspektör. Den siste? Regeringen behöver pengar för att finansiera skattesänkningar och Arbetsmiljöverket får bidra med 160 miljoner kronor. Verket har redan tvingats säga upp 225 årsarbetare och minska på inspektionerna av arbetsplatser.

För att klara regeringens besparingskrav måste ytterligare ett 50-tal bort. Från Arbetsmiljöverket i Luleå har elva av tjugosex anställda sagts upp, varav åtta inspektörer. Ytterligare uppsägningar väntar och då ligger gruvinspektören helt klart i farozonen, konstaterar han själv. Närmaste gruvinspektör finns då i Stockholm.



I december fick regeringen en protestskrivelse, undertecknad av bland andra skyddsombuden i gruvorna i Malmfälten, med krav om konsekvensanalys av neddragningarna på arbetsmiljöområdet. Dessutom krävdes att ansvariga ministrar kommer till Malmfälten och förklarar orsaken till besparingarna. Nödvändigheten av regeringsbesök har inte minskat efter helgens dödsolycka. Näringsminister Maud Olofsson och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin är självklara kandidater. I synnerhet som de är ägarens främsta representanter.

Den enda förklaring regeringen gett till neddragningarna på arbetsmiljöområdet är att den vill minska den statliga byråkratin. Staten ska inte lägga sig i så mycket. En policy som används selektivt. Den heliga marknaden ska inte störas. En ny myndighet som ska hålla koll på försäkringskassan och utbetalningarna i socialförsäkringssystemet, har regeringen kostat på sig. Här sparas ingen möda.



När Arbetsmiljöverket tvingas spara läggs ett större ansvar på skyddsombuden. Ett ökat ansvar regeringen möter med att dra in de 45 miljoner kronor facken tidigare fått i statligt bidrag för att bland annat utbilda skyddsombud. Regeringens anorektiska kur innebär att Sverige kommer att ha så få arbetsmiljöinspektörer att det bryter mot riktlinjerna FN:s internationella arbetsorgan, ILO, dragit upp.

Norge och Danmark har gått motsatt väg och ökat insatserna för att förbättra arbetsmiljön. När Alliansen sparat färdigt har Danmark mer än dubbelt så många arbetsmiljöinspektörer som Sverige per 10 000 anställda, enligt tidningen Dagens Arbete.



Nedskärningarna inom arbetsmiljöområdet är otillständiga. Både arbetsgivare och anställda behöver den ögonöppnare och det stöd en oberoende inspektion av arbetsplatsen innebär.

Arbetsgivare och löntagare i våra grannländer är att gratulera. Sverige är än en gång att beklaga.







Bild: Kombo på Maud Olofsson och Sven Otto Littorin



Näringsminister Maud Olofsson och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har av gruvfacket avkrävts konsekvensanalys över och förklaring till besparingarna på arbetsmiljöområdet. Helgens olycka har inte gjort frågan mindre aktuell.

Läs mer om