Stoppa rean på folkets egendom
BUSINESS. Motståndarna till regeringens utförsäljning av statliga bolag matas återkommande med nya argument. Senast i raden är att regeringen struntar i expertråd och att statskassan riskerar att bli av med 400 miljoner kronor i årliga skatteintäkter enbart på försäljningen av Vin & Sprit.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det är tidningen Riksdag & Departement som tagit del av undersökningen och skriver om dess innehåll i senaste numret under rubriken "Regeringen struntar i expertråd vid försäljning".
Socialdemokraterna går inte fria. I regeringsställning sålde de bland annat ut statens aktier i utmärkta bolag som Pharmacia & Upjohn, Assidomän, däribland Piteåfabriken numera Smurfit Kappa Kraftliner, och Enator. Inga analyser från berörda myndigheter inhämtades. Då kanske affärerna aldrig blivit av.
Så här sa exempelvis dåvarande forskningschefen vid Stora Kopparberg, Peder Waern-Bugge, till Piteå-Tidningen: Assidomäns anläggning i Piteå är så stark att den mycket väl kan stå på egna ben. En mönsterfabrik såväl tekniskt som ekonomiskt. Att sälja den är förfärligt.
Waern-Bugge var med om att bygga upp och utveckla Piteåfabriken under tjugo års tid.
Socialdemokraterna har gjort affärer utan att fråga expertis, men det är också socialdemokraterna som står för de ynka tre tillfällen då expertis anlitats. I ett fall handlade det om köp. Det var 1996 då staten blev helägare av Apoteket. Det som Göran Hägglund, på den moderatledda regeringens uppdrag, ska privatisera. Det blir säkert en bra affär för någon, men knappast för staten och svenska folket.
De andra två gällde försäljningen av statens aktier i Värdepapperscentralen, VPC och privatisering av forskningsföretaget Imego. Beredningen ledde till att företaget stannade i statlig ägo.
Den värsta privatiseringsvågen drog fram över Sverige under den borgerliga regering som tillträdde 1991. Regeringen fick den borgerliga riksdagsmajoritetens mandat att privatisera 36 bolag. Inte i något fall ansågs det motiverat att inhämta expertkunskaper. Ingenting som väcker förvåning. Statsministern hette Carl Bildt. En man med självförtroende.
Kritiken mot regeringens försäljning av de statliga bolagen är stark. Från alla håll. Inte bara från oppositionen. Riksrevisionen har flera gånger begärt in regeringens sakskäl för att sälja just de sex bolag som aviserats och efterfrågat berörda myndigheters synpunkter. Förklaringen torde vara så enkel som att det inte finns några sakskäl för. Sakskälen talar mot försäljning.
Ekonomer och analytiker som räknat på affärerna kommer fram till minussiffror för staten. Aktieutdelningarna från 2006 översteg ränteutgifterna på statsskulden med drygt elva miljarder. Då var utdelningen från de sex aktuella bolagen 16,6 miljarder kronor. För 2007 steg den till 36,3 miljarder kronor.
Analys i gårdagens Dagens Nyheter visar på ett nytt dränage som kan drabba statskassan. Med försäljningen av Vin & Sprit, budgivning pågår, riskerar staten att gå miste om 400 miljoner i årliga skatteintäkter. Danska staten har bittra erfarenheter i den vägen. Modellen går ut på att köparna högbelånar bolagen och räntekostnaderna raderar ut den beskattningsbara vinsten.
En opinionsundersökning visar att nästan hälften av svenska folket säger nej till regeringens utförsäljning av statliga bolag. Motståndet skär genom alla politiska partier. Således måste det även i riksdagen sitta många borgerliga folkvalda som mår dåligt och ogillar att statens och medborgarnas egendom går under klubban. Vågar de agera?
Bildtext: