(S)kolpolitiska fallgropar
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Argumentet sker helt i tidsandan med misstänksamhet mot islam och annat som är främmande för vår kultur. Det är egentligen muslimerna som är problemet, men man pekar fingret åt de kristna friskolorna. Och de grupper som sneglar på Sverigedemokraterna, förstår signalen.
Om socialdemokraterna skulle lägga ner hälften så mycket energi på att jaga skolor som utbildat analfabeter i decennier som de lägger ner på att kritisera religiösa friskolor så skulle skolan må bra i dag. Pekpinnesossarna bekymrar sig över att religiösa skolor indoktrinerar sina barn. De får exempelvis inte lära sig något om Darwin och evolutionsläran brukar det sägas. Deras utbildning blir enkelriktad.
Men var och en kan själv förhöra sina barn, exempelvis gymnasister eller niondeklassare, som går i de vanliga kommunala skolorna, vad de vet om Darwin. Jag tror att med en kraftfull inspektion av skolan från statens sida - och ofta förkommande nationella prov - så kommer det snart att visa sig om någon skola slarvar med kunskapsöverföringen.
Ett vanligt argument bland socialdemokrater - och inom Alliansen - är att lärarna måste ha "behörighet".
Det innebär att det sätts likhetstecken mellan att vara en bra lärare och att ha en bra lärarexamen. Fast vi vet alla att det finns bra och dåliga lärare, samt att detta inte har ett dugg att göra med hur mycket examina de har
Jag tror inte ett dugg på att politikerna kommer att ha kraft att kräva att lärare som inte är tillräckligt duktiga får sina examina tillbakadragna. Istället är detta ett diaboliskt trix från lärarfackens sida för att få kontroll över arbetskraftsutbudet. Nej, låt kravet vara "bra lärare" istället för "behöriga".
Det värsta som kan hända är att skolan åter förstatligas. Istället borde man koncentrera sig på att ge skolan - och eleverna - arbetsro. Politikerna måste lägga fast spelreglerna för lärarprofessionen och överlåta till dem att organisera skolornas verksamhet i samråd med föräldrarna.
Statens uppgift ska vara att inspektera och belöna de skolor som lyckas bra och smälla de misslyckade på fingrarna - och sedan ge dem möjligheter att förbättra sin verksamhet.
I det tysta genomförs nu en försiktig förändring av skolsystemet. Undervisningen blir allt mer individanpassad och den traditionella klassindelningen bryts upp. På lite sikt kanske det innebär att den idiotiska ordning som tvingat samman elever med helt olika mognad i samma klass, kan upphöra.
Sabotera nu inte den utvecklingen genom att åter börja detaljreglera. Utan ha förtroende för lärare och föräldrar. Socialdemokratin har länge haft uppfattningen att skolan är till för politikerna, så att de kan dana det uppväxande släktet. Skolan är ett instrument för staten. Men vänd nu på det synsättet. Se skolan som en institution för medborgarna. Pekpinnarna måste bort från skolpolitiken.