Sjuk och arbetslös inget för marknaden
ARBETSLIV. Det är inte de sjukskrivna som väljer bort arbetslivet. Det är arbetsmarknaden som väljer bort de sjukskrivna. Alla de som inte trott på budskapet om de arbetsskygga, finner stöd i en färsk avhandling där etablerade sanningar blir till myter.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Förslaget är ett sätt att urholka lagen om anställningsskydd, LAS, och det är också den del i regeringens nya sjukförsäkring som Inger Efraimsson var mest kritisk mot när hon hoppade av som ordförande för Försäkringskassan. Hon konstaterade att den som inte lyckats bli frisk efter sex månader kan tvingas säga upp sin anställning för att söka annat jobb.
Tidsgränserna i sjukförsäkringen har serverats med motiveringen att dessa ska öka trycket på rehabilitering för att hjälpa människor tillbaka till arbetslivet. Regeringen är ensam om att tro på upplägget. Möjligen har den Svenskt Näringsliv med sig. Tunga remissinstanser ger bottenbetyg.
Rehabilitering tar lång tid. Vad händer med dem som råkat ut för en allvarlig arbetsplatsolycka, har förslitningsskador, är utbränd eller har insjuknat i cancer? Vad händer med dem efter sex månader? Efter tolv månader?
Försäkringskassan förkastar hela det nya sjukförsäkringssystemet och hävdar att det är omöjligt att sjösätta detta till sommaren. Konsekvenserna är för dåligt belysta och oklarheterna för många. Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg tror att det kan bli svårt att hitta jobb åt de 85 000 personer som i dag varit sjukskrivna mer än sex månader. En högst trovärdig analys.
Nyligen disputerade Daniel Melen i sociologi vid Lunds universitet. Han har undersökt varför sjukskrivning och arbetslöshet är en så vanlig kombination och hans studier slår undan benen på de mest etablerade påståenden om bristande motivation, bristande resurser och fall mellan stolarna.
Melen har följt samverkansprojekt mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan med målet att få tillbaka arbetslösa långtidssjukskrivna i arbete. De arbetslösa var motiverade, handläggarna på Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan hade gott om resurser att hjälpa dem tillbaka till ett arbete och tyckte själva att de gjorde ett bra jobb, men arbetsgivarna ville inte anställa. Arbetsgivarna vill ha fullt friska. De som kan gå för hundra procent. De få i projektet som fick jobb, fick det nästan uteslutande med hjälp av statligt lönebidrag.
Det är inte så mycket att säga om. Arbetsgivaren ser till sitt. Men medan arbetsgivarens ställning stärkts har den anställdes försvagats. I avhandlingen konstateras att arbetsgivarens skyldigheter mot de anställda minskat och i en tid med allt fler tillfälliga jobb löper sjukskrivna med svaga anställningskontrakt störst risk att bli arbetslösa.
" /.../ om man ensidigt riktar sökarljuset mot individerna riskerar man missa viktiga förklaringsfaktorer", varnar Daniel Melen i intervju med Dagens Arbete.
Sjukskrivna utsätts för både strålkastare, blåslampa och stängda dörrar. Regeringen står för den ekonomiska pressen för att tvinga sjukskrivna att ta ett jobb, men arbetsgivarna vill inte ha sjuka, arbetslösa. Så vad återstår? Kommunerna bävar för hårt tryck på socialtjänsten när en helt ny grupp kommer för att söka försörjningsstöd. Drygt 80 000 kan vara på väg. Prognosen för utanförskapet pekar på tillväxt.