Sjuk lista som kräver återremiss

SJUKT. Utbrändhet ger inte utslag i provrör och syns inte på röntgenbilder. Lik förbannat golvar den människor. Gör dem till darrande, gråtande, orkeslösa vrak med värkande kropp, bultande hjärta och sömnlösa nätter. Den som drabbas behöver ett skyddsnät att landa i. Inte piska och tvång, den medicin som nu ordineras från myndigheter och regering.

Opinion2007-08-15 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Att gå sjukskriven med diagnosen "utbrändhet" i månader och år utan behandling och rehabilitering är av ondo. Motsatsen, att inte bli sjukskriven alls, är en katastrof.

Därför var det skönt att läsa psykiatriläkaren Jörgen Herlofsons skarpa inlägg på gårdagens DN. Debatt mot Försäkringskassans och Socialstyrelsens nya riktlinjer till läkarkåren. I styrdokumentet har Socialstyrelsen lagt in 90-talet åkommor och sagt om och i så fall hur länge patienter med dessa diagnoser bör sjukskrivas. Till dem som helst inte ska sjukskrivas en enda dag hör de utbrända, de som gått in i väggen.



Påbudet från Socialstyrelsen har, milt sagt, upprört Jörgen Herlofson. Han är specialist på stressjukdomar och bär huvudansvaret för de kriterier som utmärker utbrändhet eller utmattningssyndrom, kriterier som Socialstyrelsen ställt sig bakom och nu tycks ta avstånd från.

Herlofson anser att Socialstyrelsen öppet nedvärderar stressjukdomar som redan har låg status. Ohälsan går inte att påvisa med vårdens tekniska mätmetoder, alltså finns den inte. En cynisk och omänsklig linje.



Socialstyrelsen backar inför den hårda kritiken. Det där med noll sjukskrivningsdagar för utbrändhet gäller bara vid lättare besvär, men det hade man glömt att skriva dit. Tur att man kom på det, innan listan sjösätts i oktober.

Å andra sidan är det väl just när besvären är lindriga som en tid av vila och återhämtning ska ordineras, tillsammans med en genomgång av patientens liv på fritiden och på arbetet. Vad är det som utlöst problemen? Och hur komma till rätta med dem, innan allt brakar samman.

Den doktor som käckt skickar tillbaka patienten till jobbet med en dunk i ryggen och rådet att jobba mindre, lär snart få tillbaka en patient som mår riktigt, riktigt dåligt.



Socialstyrelsen backar för kritiken, men det gör inte regeringen som tagit emot listan med öppna armar. Mindre pengar till sjuka ger mer pengar till skattesänkningar. Läkaren Jörgen Herlofson har helt rätt i sin analys:

"Huvudskälet bakom de nya riktlinjerna är emellertid uppenbar - sjukskrivningarna för den här typen av ohälsa kostar för mycket för samhället."



Regeringen skissar på regler som ska tvinga långtidssjukskrivna ut på jobb. Den som inte klarar sitt jobb får lov att ta andra arbetsuppgifter. Och har den egna arbetsgivaren inget att erbjuda får man gå till en annan. Småföretagare ska bilda någon sorts ring-och-spring-kedja och skicka "halvsjuka" mellan varandra.

Sjukintyget ska ersättas med ett intyg där läkaren skriver ned vad den sjukskrivne klarar av för arbete. Socialdepartemenet, under ledning av socialminister Cristina Husmark Pehrson ,m, är ifärd med att ta fram mallen till ett sådant intyg. Varför dyker bilden från gummiplantageägarnas slavmarknad i filmen Indochine upp på näthinnan?



Orsakerna till de många långtidssjukskrivningarna har utretts av Jan Rydh, utredare tillsatt av s-regeringen, och Arbetslivsinstitutet. Utredningarna kommer till samma slutsats. 1990-talets slimmade arbetsplatser, hårdnande ekonomiska villkor och brist på rehabilitering skapade långtidssjukskrivningarna.

Ekonomin har reparerats med råge, men arbetsplatserna är lika, om inte mer, slimmade och föder nya utbrända.

"Stressforskningen visar att kroppens alarmsystem aktiveras när påfrestningar blir övermäktiga och individen inte klarar av att hantera sin livssituation ... Det leder ganska snart till besvärande symptom och funktionssvårigheter", skriver Herlofson.



Kära Socialstyrelsen; dra omedelbart tillbaka listan innan den gjort ont värre. Ersätt den med en ny, där människors väl och ve sätts i centrum. En lista med oavvisliga krav på vila, behandling och rehabilitering. Det är "pay-back-time" för samhället. För staten och kapitalet.



Läs mer om