S satsar på pensionärerna
drabbade grupper. De goda tiderna i Sverige har gjort att de flesta hushåll fått det bättre. De grupper som drabbas av alliansregeringens så kallade jobblinje är de som står utanför arbetsmarknaden: arbetslösa, sjuka, pensionärer. De svagaste har fått stå tillbaka för en cynisk människosyn. Den svage ska fortsatt vara svag.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det är alltså inte förvånande att landets pensionärsorganisationer reagerat och reagerat surt. I budgeten höjdes inte ens garantipensionen. Under de senaste tio åren har pensionerna inte hängt med i samhällets övriga ekonomiska utveckling.
Allt fler pensionärer får det allt svårare att få debet och kredit att gå ihop. Samtidigt som handelsminister Ewa Björling sparar drygt 40 000 kronor per år på den slopade fastighetsskatten, statsminister Fredrik Reinfeldt cirka 30 000 och skolminister Jan Björklund, fp, 20 000 kronor.
När socialdemokraterna nu lägger sin skuggbudget satsas det på pensionärerna. Partiet föreslår att ett helt nytt pensionärsavdrag inrättas. Ett grundavdrag som innebär att skatten sänks med 2 000 kronor per år från 2008. Samtidigt vill man att alla pensionärer erhåller samma summa i ett engångsbelopp som en retroaktiv skattesänkning för innevarande år. En riktig rättvisepolitik.
Den slopade förmögenhetsskatten som enbart berikar de som redan har och en förändring av alliansregeringens kommunala fastighetsavgift till en reformerad fastighetsskatt ska betala reformen. Vardagen för allt för många pensionärer är minst sagt knaper.
Det gäller att vända på slantarna. Det handlar om de pensionärer som bara har folkpension, en låg ATP och den låga garantipensionen som uppgår till dryga 7 000 kronor, och så skatt på denna summa. Den som enbart har garantipension får också ett bostadsbidrag som uppgår till omkring 90 procent av hyran, dock högst till 4 500 kronor.
Höjningen av pensionerna 2007 kommer inte att ge täckning för kostnadsökningarna. Folkpensionen beräknas skrivas upp med måttliga 1,6 procent. Då saknas närmare 100 kronor i månaden för en vanlig pensionär för att klara prisökningarna.
Vi vet att hyror höjs och att bostadsbidragen för de äldre inte hängt med i denna utveckling. Kostnaderna för tandvård har stigit i höjden liksom kostnaderna att besöka läkare. Många gamla har svårt att klara de ökade medicinkostnaderna. Det krävs en egenavgift på 1 800 kronor innan man får fri medicin.
Det är ingen liten grupp det handlar om. Den svagaste gruppen pensionärer beräknas uppgå till mer än 400 000 personer. Av dessa är 80 procent kvinnor. Kvinnor som varit med att bygga upp vårt samhälle.
Förutom att pensionerna för de sämst ställda pensionärerna måste skrivas upp finns en rad åtgärder som måste till för att våra äldre ska få en tryggare tillvaro. Det behövs ytterligare resurser till både vård och äldreomsorg.
Trots att antalet äldre ökat kraftigt det senaste decenniet har antalet anställda inom äldrevård och hemtjänsten inte ökat i motsvarande takt. Köerna till starroperationer, höftledsoperationer och till utprovning av hörapparater är orimligt långa.
Höginkomsttagarna och de redan välbeställda är vinnare i högerregeringens politik. Pensionärerna måste också få en tryggare vardagstillvaro därför måste de socialdemokratiska förslagen tas på allvar.