S kan visa väg till bättre arbetsvillkor

ARBETE. Kvinnorna är arbetsmarknadens dragspel. Det står dem dyrt. I april dras tumskruvarna åt ytterligare. Då fäller regeringen järnridån för deltidsstämpling. S-styrda kommuner och landsting kan kontra med att införa rätt till heltid. Visa skillnad på höger- och vänsterpolitik.

Opinion2008-02-19 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Arbetslösheten är låg. Ovanligt många har en anställning. Men anställning är inte lika med fast anställd på heltid. Många har tidsbegränsad anställning, timmar och deltid. Särskilt gäller det kvinnor. Inte mindre än trettiosex procent, i runda tal var fjärde, av de kvinnor som har en anställning, jobbar deltid. Uppgiften är hämtad från Statistika centralbyrån, SCB, som tagit fram statistik på uppdrag av AMF Pension.

Försäkringsbolagets trygghetsekonom Anna Allerstrand, varnar för de ekonomiska konsekvenserna. Pensionen ter sig inte alltför lysande, ens för den som jobbar heltid i typiskt kvinnliga yrken, och den som arbetar deltid får dessutom en rejält urholkad pension. Och mannen hon delade livet och hushållskassan med kanske har försvunnit för länge sedan, med pengarna och alla sina pensionspoäng.



Måndagen den sjunde april blir det ännu tuffare för de tim- och deltidsanställda kvinnorna. Då införs alliansregeringens 75-dagars gräns för möjligheten att stämpla upp till heltid. Den berör drygt 50 000 deltidsarbetande kvinnor som söker heltid och i väntan på detta deltidsstämplar.

Arbetsmarknaden är i dalande, men regeringen är optimistisk. Den lever i tron att det finns minst 50 000 obemannade deltidsarbeten som bara står och väntar på dem som försöker hålla sig borta från arbetsmarknaden och istället låter sig försörjas av a-kassan. De 50 000 deltidarna ska konkurrera med alla andra arbetslösa plus de drygt 80 000 som blir av med sjukpenningen och måste hitta nytt jobb för att klara sin försörjning, när tiden för sjukskrivning går ut. Införs första juli.



Den socialdemokratiska regeringen hade lagt förslag som skulle ge anställda laglig rätt till heltid. Alliansregeringen kastade förslaget i soptunnan. Alliansen lägger istället allt ansvar på den anställde och den arbetssökande. Vägra ta deltid så får du nog heltid, ska du se, är ett käckt budskap från regeringshåll.

Förra veckan antog socialdemokratiska partistyrelsen ett program om kommunala mönsterarbetsplatser, framtaget i samarbete med Kommunal. Här blåses nytt liv i kravet på lagstiftning om rätt till heltidsarbete, med möjlighet till självvald deltid.



Den lagstiftningen lär inte bli av så länge alliansen har regeringsmakten, men socialdemokraterna kan köra sitt eget lopp och åtminstone införa modellen i kommuner och landsting där de är i majoritet och också trycka på i opposition.

Malå och Piteå kommuner tillhör föregångarna på området. Från årsskiftet 2005/2006 är alla inom äldre- och handikappomsorgen i Piteå anställda på heltid. Den som väljer att arbeta mindre än 100 procent gör ett frivilligt val. Fler skulle säkert välja tid före pengar om de bara hade råd.

Socialdemokraterna befinner sig i opposition på riksplanet, men på kommun- och landstingsnivå tillhör de i flera fall majoriteten och kan, som partiledaren Mona Sahlin säger: verka för att jobben i välfärden blir ett föredöme som alla kan se upp till. Ta chansen. Visa skillnad på borgerlig och socialdemokratisk syn på arbetets villkor. Kvinnorna har väntat alltför länge.

Läs mer om