Rika storvinnare på alliansens politik
EKONOMI. Klyftan mellan rik och fattig växer och rekordmånga svenskar klarar inte att betala sina räkningar de närmaste månaderna. Någonting har gått väldigt snett i fördelningspolitiken.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Höginkomsttagarna är de största vinnarna. Den tiondel som har högst inkomster kan bygga på med ytterligare 21 procents ökning. Den tiondel som har minst pengar får också minst höjning, sex procent. Allt enligt marknadens heliga lagar. "Ty den som har, åt honom skall varda givet, så att han får över nog", står det i Matteus 13:12 och gäller i högsta grad år 2008.
Naturligtvis finns det också gradskillnader i gruppen rika och i gruppen fattiga. Några får betydligt mer än snittsumman 92 300 kronor per år, några får mindre. I gruppen fattiga är det sex procents ekonomisk förstärkning som ska fördelas eller i snitt 4 700 kronor per år. Den gruppen består av ensamstående kvinnor.
Den riktiga nitlotten drar kvinnor över 74 år. De får nöja sig med två procents förbättring. Två procent av ytterst litet. Smaka på det och inse att gamla kvinnor besitter en ovanlig styrka när det gäller att trolla med hushållsbudgeten. De skulle förmodligen kunna uträtta underverk i bolagsstyrelser, men dit släpps kvinnor överhuvudtaget ogärna in. De kan misstänkas ha en sänkande effekt på direktörernas bonussystem. Kvinnor är ju så försiktiga, att de inte ens får låna på banken.
Således skiljer det i snitt närmare 88 000 kronor mellan de som fått mest och minst. Skillnaden är stor, drygt 72 000 kronor, även mellan gruppen i mitten på skalan och den i toppen. Skillnaderna är inte nya, men det är under regeringen Reinfeldts första år vid makten, som den rikaste tiondelen har dragit ifrån och lämnat övriga tiotusentals kronor bakom sig. Orsakerna nämns inte i SCB-rapporten, men det är lätt identifierade: jobbskatteavdraget, förändrade fastighetsskatten, slopade förmögenhetsskatten, fördyrade och försämrade a-kassan och sjukpenningen.
"Vi analyserade de borgerliga partiernas politik före valet och pekade på att de skulle leda till ökade inkomstskillnader så jag är inte förvånad över SCB:s resultat", säger LO-ekonomen Anna-Kirsti Löfgren till LO-Tidningen. Analyser av det slaget tycks inte ha nått fram till väljarna. Där har vi väl orsaken till den stora besvikelse som speglas i opinionsmätningarna med bottenrekord på bottenrekord för alliansregeringen.
Kronofogdens larmrapport om svenskarnas skuldsättning är ytterligare ett kvitto på klyftan mellan de som har och de som inte har. Ungefär en halv miljon personer har svåra skuldproblem och finns registrerade hos kronofogden. Ytterligare 400 000 personer tror inte att klarar att betala räkningarna de närmaste månaderna.
De här människorna mår förfärligt dåligt. Tillvaron brakar ihop. Oron för ekonomin gör dem sjuka och de har svårt att klara jobbet. "Det är skrämmande", säger rikskronofogden Eva Lidström Adler i en kommentar till Dagens Nyheter. Hon menar att de som hamnar i skuldfällan bara utnyttjar de möjligheter om finns och marknadsförs och att skuldsättningen inte bara är den enskildes ansvar utan hela nationens.
Eva Lidström Adler vill se krafttag från regeringen för att komma till rätta med problemen. Ett klokt resonemang. En omedelbar åtgärd borde vara att kreditgivare som snabba sms-lån, utan kreditprövning, själva får stå risken att återbetalningen uteblir.
Där är, tack och lov, EU på väg att köra över en oerhört flat svensk regering som tror att marknaden ska ordna allt till det bästa.
Att de redan rika fått och får högsta utdelning är som sagt ingen överraskning. SCB:s rapport är ändå nyttig vägledning för partier som predikar en solidarisk fördelningspolitik. Exempelvis socialdemokraterna.