Regeringen sin egen fiende
OPINION. Sverige mår till synes utmärkt. De positiva kurvorna pekar uppåt, de negativa neråt. Guldläge för den högerstyrda regeringen. Men folket tycks längta till någonting annat. Någonting folk fortfarande minns, men som regeringen Reinfeldt hoppas att det glömt till september 2010.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I den första augustimätningen, levererad av Demoskop, fick oppositionen ett försprång på närmare 15 procent. Socialdemokraterna ensamma var större än samtliga fyra regeringspartier. Kristdemokraterna hamnade under riksdagsspärren. Göran Hägglunds parti skulle inte ha fått vara med och bilda regering.
Demoskop intervjuar bara tusentalet personer och betraktas som ett av de svajiga instituten. Något som statsvetaren Sören Holmberg påpekar i en
intervju i senaste numret av Aktuellt i Politiken. Det gäller att invänta de mer tillförlitliga instituten Temo och Sifo, anlitade av Svenska Dagbladet och
Dagens Nyheter.
Men trots alla nypor salt som bör intagas tillsammans med läsningen av opinionsinstitutens återkommande mätningar, konstaterar statsvetaren att "den nuvarande regeringens fall är bland de snabbaste och största som
någon regering haft i Sverige sedan mätningarna började i slutet av 1960-talet. Sifos augustimätning anlände i söndags och rubriken lyder "Alliansen knappar in på oppositionen".
Således, oppositionen leder fortfarande. Trots tapp jämfört med junimätningen får socialdemokraterna fortsatt höga siffror och detta utan att egentligen ha gjort någonting, frånsett partiledarbytet. Väljarna ställer inte dagens regeringspolitik, mot en ny, förändrad socialdemokratisk politik. Väljarna jämför dagens regeringspolitik med den politik den förra regeringen förde. Den högerstyrda alliansregeringen är sin egen värsta fiende.
Folk lägger inte ner samma allvar i hur de svarar i opinionsundersökningar så här långt ifrån ett val, säger Jesper Strömbäck, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall, till TT. "De kanske bara vill sända en signal".
Där slog nog professorn huvudet på spiken. Folk må välkomna lägre skatter, men ogillar att den absoluta huvuddelen går till dem som redan har mest medan de som redan har minst får minst eller ännu mindre. Den signalen har tydligen gått fram till Rosenbad. Därav finansminister Anders Borgs och statsminister Fredrik Reinfeldts, de få gånger han visar sig offentligt, återkommande löften om mer skattesänkningar och den här gången till låg- och medelinkomsttagarna.
Att låg- och medelinkomsttagarna själva ska få finansiera skattesänkningen med ännu större försämringar i socialförsäkringssystemet, nämns inte lika ofta. Sådant hör till överraskningsmomenten. Och när protesterna kommer, möts de med argumentet att det här är vad vi gick till val på. Det här är vad svenska folket valt.
Ytterligare skattesänkningar är inte finansierade. Regeringen Reinfeldt sitter redan på utlovade skattesänkningar som det saknas nio miljarder kronor till. Löftet om slopad fastighetsskatt blir en rysare. Upplägget sågas från alla håll. Fördelningsmässigt oacceptabelt, till och med för den moderate ordföranden i skatteutskottet, och därtill underfinansierat, påpekar Skatteverket med generaldirektör Mats Sjöstrand i spetsen. Den remissinstans, och därtill den tyngsta, som senast
höll i sågen.
Opinionsmätningar är bara signaler från väljarna. Alliansen har riksdagsmajoritet och kan köra sitt race i ytterligare tre år oavsett väljaropinioner. För socialdemokraterna gäller det däremot att lyssna uppmärksamt på signalerna från väljarna. Några önskemål om fler steg åt höger kan svårligen uppfattas.