Regering med ministrar på fall

AVHOPP. Regeringen Reinfeldt har verkat i knappt ett år och redan har tre ministrar avgått. Moderater dessutom. De två första tvingades gå sedan de avslöjats som skatte- och avgiftsfuskare. Den tredje, försvarsminister Mikael Odenberg, går frivilligt. I protest mot politiken. Reinfeldts ledarskap kan med fog ifrågasättas.

Opinion2007-09-06 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
E Rubriken "Alliansen tappar stödet från Stockholms väljare" toppade förstasidan på moderaternas husorgan, Svenska Dagbladet, på onsdagen, följd av "Majoriteten av stockholmarna föredrar oppositionen". Samtliga borgerliga partier, utom folkpartiet minskar. Maud Olofsson kan nog glömma sin kaxiga dröm om att fördubbla centerpartiet i nästa val. Opinionssiffrorna talar snarare för en halvering.

Stockholmsväljarnas svek var onsdagens första negativa nyhet för moderaterna och regeringen.

Den andra kom på eftermiddagen då försvarsminister Mikael Odenberg höll presskonferens för att tillkännage sin avgång. En protest mot att finansminister Anders Borg fått igenom sitt krav på att spara, fyra, fem miljarder kronor på försvaret fram till 2010. Miljarder som ska gå till att finansiera skattesänkningar.



Det är en oerhört stor summa pengar som ska bort från försvaret och det Odenberg främst säger sig protestera mot är att regeringen tar beslut om besparingen utan att ha någon plan för hur den ska genomföras. Flera orter i landet är beroende av det svenska försvaret och försvarsindustrin och många kommunalråd och försvarsanställda lär känna oro inför vad som komma skall.

Vilka återverkningar besparingarna får på försvaret återstår att se. Detaljer ska komma efter höstbudgeten. I en kommentar till TT säger näringsminister Maud Olofsson: "Jag tror att det är viktigt att se att Sverige har en försvarsbudget på 40 miljarder kronor, våra grannar Finland har hälften så mycket kostnader. Trots det är man ute i mer insatser i världen. Det bör väl ge oss en tankeställare." Onekligen ligger det åtskilligt i det påpekandet.



Helt okontroversiell har inte Odenberg varit som försvarsminister. Riksdagen enades om att ställa sig bakom ett internationellt förbud mot klustervapen, men Odenberg undantog svenska klusterbomber för dom visste att bara slå till mot militära mål. Förslaget att ge Försvarets radioanstalt FRA, rätt att avlyssna alla medborgares kabelburna kommunikation, bar också det hans signum liksom den ögonbrynshöjande iden att slopa den allmänna värnplikten och istället ge Sverige en yrkesarme.

Mikael Odenbergs spektakulära avgång, dagarna innan höstbudgeten ska avlämnas, skadar förtroendet för regeringen och det egna partiet, moderaterna. Något Odenberg säger sig vara helt medveten om, men "han måste kunna se sig själv i spegeln och sina medarbetare i ögonen". Han har ett förtroendeuppdrag och när han inte längre själv har förtroende för sitt uppdrag går det inte att stanna kvar.



Väl talat. Man vill liksom ställa sig i givakt och göra honnör för den rakryggade försvarsministern. Ändå förefaller bakslag i en första budget litet för smått för att orsaka en ministers avgång. Det här ska bli kul, sa Maud Olofsson när alliansen vunnit valet. Men att regera är nog sällan kul. Snarare svårt och framför allt ansvarsfullt. Ministrar måste väl räkna med bakslag, ta och ge och lära sig bita ihop.

Förmodligen ligger det mer missnöje bakom avhoppet, än budgetnederlaget. Mikael Odenberg är en trotjänare i moderata samlingspartiet. Landstingspolitiker, riksdagsman, gruppledare under valrörelsen, partiets ekonomiske talesman och toppkandidat till posten som finansminister i en borgerlig regering.



Fredrik Reinfeldt överraskade. Gav Anders Borg jobbet och har av allt att döma också valt att stödja Borg i hans strid med Odenberg om försvarsmiljarderna. Det är inte omöjligt att Anders Borg vid något tillfälle ställt ultimatum. Finansdepartementet har ofinansierade skattesänkningar på 13 miljarder kronor att hantera.

Försvarsmiljarderna är redan intecknade av en alliansregering, helt klart splittrad av stridigheter både mellan och inom partierna. Står den loppet ut?

Läs mer om