"Ett av de största löftesbrotten"

OMFÖRDELNING. Vallöftet om slopad villaskatt har genomgått en ny process. Men den fördelningspolitiska obalansen är fortsatt gapande stor. Vanliga husägare får ytterst litet, medan boende i mångmiljonvillor kan glädjas åt kassaförstärkning på 10 000-tals kronor.

Opinion2007-09-20 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Nyheten om alliansregeringens senaste (sista?) lösning på löftet om slopad fastighetsskatt presenterades, som sig bör, av finansministern. Mer ovanligt i sammanhanget var att socialministern anförde presskonferensen.

Här var dock Göran Hägglund inte socialminister utan kristdemokraternas partiledare. Det parti som i valrörelsen lovade slopad fastighetsskatt och nu lär få det hett om öronen i stundande svekdebatter.



"Det känns fantastiskt bra att regeringen nu kan uppfylla sitt vallöfte och presentera ett förslag till hur den statliga fastighetsskatten på bostäder avskaffas", skriver Göran Hägglund i en kommentar. Och på presskonferensen framhöll han att; "Det här är en av de största reformer den här regeringen kommer att genomföra".

Och det kanske det är. Majoriteten av de villaägare som förlitat sig på löftet om slopad fastighetsskatt lär inte vara imponerade. Det är modigt, eller snarare dumdristigt, av Göran Hägglund att prata om" slopande av statlig fastighetsskatt". Tror han att folk är korkade? Rent juridiskt kanske uttalandet håller, men i den praktiska verkligheten handlar det om en statlig skatt som byter namn till kommunavgift.



Det Göran Hägglund kallar för en av regeringens största reformer", kallar Joacim Olsson, vice förbundsdirektör hos Villaägarnas riksförbund, "Ett av de största löftesbrotten av en regering på 20 års tid. Ett uppenbart löftesbrott". Vilket det också är. Men Göran Hägglund ska inte stå ensam vid skampålen.

Han får dela den med alla partiledarna, men framför allt statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Han kunde inte motstå frestelsen att plocka röster på löftet om slopad fastighetsskatt i valrörelsens slutspurt, där det blå laget och det rödgröna laget löpte jämsides.

Nyheten i det senaste förslaget är att maxtaxan höjs till 6 000 kronor, men genom att beräkningstalet sänks med 0,25 procent ska alla ändå få sänkt fastighetsskatt. Men utfallet är för det allra flesta uselt jämfört med vad välbärgade villaägare i storstadsområdena, i synnerhet Stockholm, håvar in. .

Ägaren till ett hus taxerat till 400 000 kronor får skatten sänkt med en tusenlapp jämfört med gällande regler. Ägaren till fyramiljonersvillan får 34 000 kronor i skattelättnad. Till dem hör familjen Reinfeldt med hus i Täby. Ju dyrare hus, desto större lättnad.



Skattesänkningen dränerar statskassan på 16,3 miljarder kronor. Anders Borg säger att bortfallet ska finansieras fullt ut genom ränta på uppskjuten reavinstbeskattning, begränsat uppskov och höjd reavinstskatt. Räkna med att det är de vanliga villaägarna som får ro ihop miljarderna.

Från och med år två ska kommunerna få behålla fastighetsavgiften, lovar Anders Borg, och det låter ju bra. Kommunerna behöver alla skatteintäkter de kan få. I praktiken lär det innebära att intäkterna från fastighetsavgiften räknas bort i skattejämkningen.



Ingen ska förlora på den nya fastighetsskatten, säger finansministern. Det stämmer inte. Reavinstskatten höjs och begränsningsregeln, som säger att max fyra procent av den beskattningsbara inkomsten får tas ut i fastighetsskatt, blir bara kvar för pensionärer. Det innebär att några av lobbyisternas favoritoffer, de med låg inkomst som haft "oturen" att få sitt lilla torp upptaxerat till flera miljoner, kan åka på höjd skatt.

Göran Hägglund kommer att få problem. Hans paradnummer har totalt missat målet. För det var väl inte de allra rikaste kristdemokraternas ledare ville frälsa från "Den mest hatade skatten"?

Läs mer om