OECD kritiserar regeringen

KRITIK. Den svenska regeringen gör ett misstag när den avskaffar fastighetsskatten. Det anser Jeffrey Owens, chef för skatteavdelningen inom OECD, som besökte Sverige den gångna veckan. En skatt som fungerar och som är lätt att administrera ska man vara rädd om, framhåller han. Owens ord väger tungt och han kan inte beskyllas för att vara vänsterpolitiker.

Opinion2007-06-02 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Enligt Owens är risken med ett borttagande av fastighetsskatten att människor hellre satsar stora pengar på sitt boende än på produktivitet. Det kan skada samhällsekonomin på sikt.

I sådana banor tycks inte högeralliansen tänka. Istället har det handlat om att ge nya förmåner hos de redan nyrika. Merparten av svenska folket får inte någon som helst del av en förändrad fastighetsskatt.



Lustigt i sammanhanget, eller profetiskt, är att Owens varnar Fredrik Reinfeldt för att upprepa Margaret Thatchers misstag i Storbritannien. Hon tog bort fastighetsskatten och förlorade sedan den politiska makten.

Orättvisorna ökade. En marginell grupp i samhället fick det allt bättre medan den breda basen inte fick ett öre i kompensation. Vi ser redan samma utveckling i Sverige. Priserna på fastigheter i storstäderna ökar redan i accelererat tempo. Så klart. Slipper man fastighetsskatten så är det bara att köra på.



Fastighetsskatten ger goda intäkter till ytterst låga kostnader, men för Reinfeldt handlar det mer om att hålla ihop alliansen än att se till verkligheten. Om vi ser oss om runt i Europa är fastighetsskatten en viktig skattebas. Nu ska den bort hos oss. Märkligt.

Förutom jobben och jobben var högeralliansens stora valfråga att snabbt avskaffa den hemska fastighetsskatten. Kristdemokraternas Göran Hägglund var härförare och njöt i fulla drag när en enig allians lovade att ta bort skatten i samband med politikerveckan i Visby förra sommaren.

Högeralliansen har bestämt sig för att ersätta fastighetsskatten med en kommunal avgift. Ett tag ville man kombinera genom att ta bort värnskatten eller förmögenhetsskatten. Buden har varit många. Moderaterna har under det senaste året intagit minst fyra ståndpunkter i frågan.



OECD:s ekonomer har tidigare kritiserat planerna på att sänka eller helt ta bort fastighetsskatten. Dels för att den gynnar dem som redan har det bra ställt, dels för att en skattesänkning kan skapa den bostadsbubbla som så många redan varnar för. Villa-och bostadsrättspriserna är redan för höga och utestänger breda folkgrupper från ett bättre boende. Bostadssegregationen ökar snabbt.

I Danderyd och andra välbeställda förortsområden, i framförallt Stockholm och övriga storstäder kan man nu håva in åtskilliga tiotusentals extra kronor i redan välfyllda plånböcker. Andra får ingenting. Inte minst i glesbygd. Redan de förändringar av fastighetsskatten som sker nästa år pekar ut färdriktningen. Fastighetsskatten minskar med 36 procent i Stockholmsregionen, men med litet om inget i glesbygd.



Vill man däremot profilera sig politiskt, och då gärna populistiskt för höginkomsttagare, kräver man förstås att skatten ska bort. Något som kristdemokraternas Göran Hägglund kämpat hårt för utan att egentligen veta vad skattebortfallet innebär för statsfinanser och samhällsekonomi.

"Den mest orättfärdiga skatten" kanske betydde mer för rättvisa än vad populistiska borgerliga politiker vill eller kan inse.

Vad nu än OECD anser kan vi på sikt räkna med att alliansen kommer att avskaffa fastighetsskatten. Svenska folket önskar det, som
finansminister Anders Borg uttryckt det. Ja, i alla fall dem som redan har det bra. För oss andra har fastighetsskatten ingen annan bäring än att rättvisan i samhället minskar medan klyftorna ökar.