Ny skarp kritik mot psykvården
Psykvården. Det är bara att åter konstatera att det finns ett svagt engagemang för en förbättrad psykvård. Liksom den förra regeringen hummar den nya. Psykiatrin fortsätter att vara ett eftersatt område utan viljeinriktning eller radikala initiativ. Även den norrbottniska psykiatrin har varit starkt ifrågasatt.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Nu har vi fått veta att de 700 miljoner kronor som satsas under två år för att förbättra psykvården försvunnit i administration. Konkreta insatser har uteblivit. Kortsiktiga satsningar utan bestämd målinriktning har fått gå före genomgripande och långsiktiga lösningar på psykvårdens växande problem.
Socialminister Göran Hägglund instämmer i den kritik som åter drabbat psykvården. Det är en verksamhet som satts på undantag, erkänner han, men kan inte utlova några förbättringar under de närmaste fem åren. Hur många kommer att gå under under tiden? Hägglund verkar handfallen och handlingsförlamad.
När psykiatrireformen genomfördes i mitten på 1990-talet skulle människor med problem leva ett socialt liv på sina egna villkor. Det handlade om "avinstitutionalisering". I och för sig viktigt för dem som klarade att leva ett eget liv. Ingen vill tillbaka till den gamla mentalvården med sina brister.
Tyvärr passade kommuner och landsting samtidigt på att skriva ner resurserna till psykvården. Allt medan människor försvann vind för våg. En misslyckad reform, som sedan har fått fortsatt att vara misslyckad.
Under de senaste åren har psykiskt sjuka svarat för mer än hälften av alla mord i vårt land, en utveckling som accelererat. De flesta av oss kan utan svårighet påminna oss om våldshandlingar utförda av psykiskt sjuka människor. Med mordet på utrikesminister Anna Lindh 2002 som kulmen på flera tragiska händelser som kunnat förhindrats.
Förre psyksamordnaren Anders Milton ville arbeta för en nollvision när det gäller våld och självmord inom psykiatrin, men våldet har fortsatt och självmordsbenägna vägras vård. Det är fler som dör i självmord än i trafiken.
Ord och välmenande uttalanden om alla de brister som finns inom psykvården hjälper inte de psykiskt och fysiskt utslagna som just nu i denna stund skulle behöva en vård som de inte får eller som inte finns tillgänglig.
Enligt Anders Milton måste det ske en radikal förstärkning av psykiatrin. Än har regeringen inte presenterat ett heltäckande program för hur psykiatrivården ska kunna förbättras. Det går inte att pytsa lite här och där och tillskapa nya utredningar. Långsiktighet måste till.
Ett helhetsgrepp är nödvändigt med tydliga ansvarstaganden. Ingen ska kunna skylla på någon annan när vårdkedjan brister. Tröttande är också att det inom psykvården blivit legio att tugga fakta och argument i alla evighet utan att göra något konkret.
En av orsakerna till att det gått som det gått finner man nämligen framför allt i det delade huvudmannaskapet mellan landsting och kommuner, men också i att psykiatrivården och vården av missbrukare är delad. I dag döms dessutom många psykiskt sjuka till fängelse, där ingen vård ges över huvud taget. Möjligheterna till tvångsvård har begränsats.
Anders Milton vill att kommuner och landsting i framtiden måste träffa avtal om samverkan med varandra för att inte psykiskt sjuka ska ramla mellan stolarna. I dag är det alldeles för lätt att skjuta ansvaret åt ett annat håll än det egna.
Det är mycket som måste åtgärdas för att vi ska få en psykvård som fungerar ända ut till den frustrerade uteliggaren. Dags för Göran Hägglund att vakna.