Ljuset på småföretagarna
JOBBPOLITIK. Alliansregeringen lovade sänkta arbetsgivaravgifter. I synnerhet för småföretagarna. Det blev höjda. I synnerhet för småföretagarna. Med höjningen försvann 250 000 nya jobb, enligt Företagarförbundet. Något att ta till sig när socialdemokraterna omprövar sin arbetsmarknadspolitik och sätter ljuset på småföretagarnas situation.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Första förslaget var dåligt, det andra ännu sämre. Skatteverket ger bottenbetyg. Godtyckliga gränsdragningar mellan olika branscher och verksamheter inom samma företag, orättvisa villkor, snedvriden konkurrens, fusk och svartarbete.
Finansminister Anders Borg säger att sänkningen ska genomföras, i någon form, statsminister Fredrik Reinfeldt tvivlar på att den är värd att driva igenom. Det tackar Företagarförbundet för. De vill ha en generell sänkning av arbetsgivaravgiften, i första hand för småföretagarna, och de vill omedelbart ha tillbaka den rabatt som fanns före regeringen Reinfeldts inträde i Rosenbad.
"Många av våra medlemmar har reagerat kraftigt på höjningen av arbetsgivaravgiften som Alliansen genomfört genom att ta bort rabatten på fem procent", säger Camilla Littorin, förbundssekreterare vid Företagarförbundet.
Hon pekar på att rabatten har stor betydelse för småföretagarna med 0-9 anställda. De vill växa och skulle tillsammans kunna skapa 250 000 nya jobb, om sänkningen återställdes. Låter onekligen tilltaget i överkant, men även hälften vore en god affär.
Socialdemokraterna är av allt döma villiga att gå småföretagarna till mötes på flera punkter. Sven-Erik Österberg, talesman i arbetsmarknadspolitiska frågor, leder tillsammans med Luciano Astudillo socialdemokraternas jobbrådslag och i omprövningen av arbetsmarknadspolitiken ges småföretagarna en central plats. (DN Debatt 28/2). Skattelättnader för företag som växer och utvecklas, Starta-eget-bidrag även till den som har ett jobb men vill testa att stå på egna ben, starkare stöd på lokalplanet, är några av förslagen
Till det som verkligen känns viktigt hör att företagarna ska ha ett fullgott försäkringsskydd när de blir sjuka, får barn eller blir arbetslösa. De ska, på samma sätt som de anställda, omfattas av socialförsäkringssystemet. En självklarhet och det är ju märkligt att så inte är fallet. Förslag finns också om att lätta på småföretagarnas ansvar för sjuklön. Låter rimligt. Storföretagen har tjänat på modellen med delfinansiering av sjuklönen och sänkt arbetsgivaravgift, men för ett litet företag kan sjuklönen bli en tung post.
Storföretagen uppträder inte särskilt ansvarsfullt mot sina småföretagande underleverantörer. Det finns dem som satt i system att betala fakturorna så sent att småföretagare måste betala in momsen innan de själva fått betalt. Ett ofog socialdemokrater vill stävja genom att se över momsreglerna.
Utökad och förbättrad vuxenutbildning ges hög prioritet av dem som deltar i rådslaget. Det må väl välkomnas av företagarna som klagar över att de inte hittar yrkeskunnigt folk att anställa. Men det innebär också att företagen måste ställa upp med lärlings- och praktikplatser. Intresset för det har varit svalt.
A-kassan då? Vad händer med den? Det återstår att se. Medlemsflykten är stor och än har regeringen Reinfeldt god tid till nya ingrepp. Någon exakt återställare utlovas inte, men ett bra skyddsnät ska det bli och en vässad Arbetsförmedling.
Det kommer att behövas. Dagens och morgondagens arbetsmarknad, med allt fler påhugg och korta jobb, ställer krav på ett finmaskigt skyddsnät med generös ersättning, kvalificerad rådgivning och goda möjligheter till utbildning genom hela arbetslivet.