Kyrkan och äktenskapet

OENIGHET. I dag, onsdag, inleds årets kyrkomöte i Uppsala. En huvudfråga är om homosexuella par ska i framtiden kunna gifta sig i kyrkan. En fråga som splittrar.

Opinion2007-09-26 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
E En majoritet i kyrkan är positiv till samkönade äktenskap och att kyrkan ska ställa upp för alla. Men det finns en stark falang som anser att att äktenskapet endast är mellan man och kvinna. Självfallet borde kyrkan kunna ställa upp för könsneutrala äktenskap. Det finns dessutom en majoritet inom kyrkan för könsneutrala äktenskap. Den måste också synas.

Det är alltså viktigt att kyrkan tar ställning och inte hamnar i en ny långbänk motsvarande den om kvinnliga präster. I dag har kyrkan statens uppdrag som vigselförrättare. Närmare 50 procent av alla äktenskap sker i kyrkan. Det finns ingen anledning att frångå en så grundmurad tradition.



Religionens plats i samhället är viktig. Det gäller inte minst HBT-frågorna. Kyrkan ska kunna välsigna alla som så önskar. Det vore märkligt om kyrkan avstod från sin vigselrätt för att på så sätt komma runt frågan om homoäktenskap. Folkkyrkan ska stå mitt i samhället och lyssna till medborgarna och medborgarnas vilja.

Kyrkan har också i många frågor tagit klar ställning. Ingen ska diskrimineras. Alla måste få en plats i gemenskapen. Kyrkan bejakar alla människor. Grundinställningen från kyrkan är att alla måste vara lika värda. Dessutom bejakar kyrkan en öppen debatt i frågor som kan vara känsliga. Detta betonade både förre ärkebiskopen KG Hammar och det anser den nuvarande ärkebiskopen Anders Wejryd.



Kyrkan ska självfallet fortsätta att bygga broar mellan olika religioner och mellan människor från olika länder. Kyrkans engagemang för en bättre flykting- och integrationspolitik är viktig. Inte minst förre ärkebiskopen KG Hammars kraftfulla stöd för en liberal svensk flyktingpolitik.

Med förre Växjöbiskopen Anders Wejryd som efterträdare finns inget som talar för att kyrkans nuvarande inriktning förändras. Han tillhör den generation som växte upp under det politiskt radikala 1960-talet.

Han engagerade sig tidigt i Kyrkans ungdom och i mer radikala kyrkliga kretsar, och han har den rätta folkkyrkokänslan. Vi behöver en kyrka som engagerar sig och som finns mitt i samhället. Den ska höras och synas i kyrkorummet, men också utanför kyrkans väggar. Vi behöver en öppen och tolerant folkkyrka som står på de små människornas sida, inte en trång och navelskådande kyrka för ett fåtal.



Svenska kyrkan är en stor organisation. Antalet medlemmar är dryga sex miljoner. Detta trots ett medlemstapp de senaste åren. I kyrkan finns omkring 70 000 förtroendevalda och 25 000 anställda.

Kyrkan omsätter drygt tio miljarder kronor. En tung institution, som därmed kan markera sin roll i samhällsdebatten och för utvecklingen av vårt samhälle. Inget är statiskt. Inte ens kyrkan.

Samtidigt är det förståeligt att människor som traditionellt är medlemmar i Svenska kyrkan kanske inte alla gånger känner något större engagemang för vad kyrkan gör, men en iderik och aktiv kyrka kan ändra på detta förhållande. Då gäller det att finnas med i samhällsdebatten och bejaka samhällsutvecklingen och då också synen på äktenskapet.



När det finns högerkrafter som vill bryta sig in i kyrkans arbete och förändra dess inriktning finns det all anledning för inte minst socialdemokrater som även är medlemmar i kyrkan att ställa upp. Svenska kyrkan är och ska förbli en folkkyrka som till alla delar ska präglas av demokratiska värderingar.

Vi måste värna om en jämlik, tolerant och rättvis kyrkan. Könsneutrala äktenskap vore en markering för detta.