Kärnkraften måste avvecklas

ENERGIPOLITIK. För att klara klimatmålet och minska växthuseffekten måste Sverige satsa mer på kärnkraften. Det är budskapet från folkpartitoppen med partiledaren Jan Björklund i spetsen. Folkpartiet tänker dock hålla sig till den överenskommelse som finns inom alliansen att inte förändra energipolitiken förrän efter valet 2010.

Opinion2008-01-12 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
EDet känns någorlunda tryggt. Förhoppningsvis sitter folkpartiet inte längre i regeringsställning då. I ett första läge menar folkpartiet att fyra nya kärnkraftsverk ska byggas. Dessutom vill man att de tio reaktorer som redan är i drift ska ersättas när de en gång fasas ut.

Nu är det inget nytt att folkpartiet vill satsa på kärnkraft.

Att man tar till orda just nu beror framförallt på att allt flera länder, inte minst i Europa, börjat tala om att investera i kärnkraft.

Senast är det labourregeringen i Storbritannien som med hänvisning till klimathotet vill bygga ut kärnkraften. Även i Frankrike diskuteras en kärnkraftsutbyggnad. I vårt grannland Finland har man redan beslutat att investera i ett nytt kärnkraftverk. Folkpartiet hänger på.



Förvisso har klimathotet blivit ett kärt ämne för alla kärnkraftskramare. Med kärnkraft skulle koldioxidutsläppen kunna begränsas ytterligare heter det. Nu svarar Sverige för 0,2 procent av världens totala koldioxidutsläpp, så en utbyggd kärnkraft här skulle knappast få någon global effekt. Dessutom är kärnkraften föga koldioxidneutral. Både vid brytning och anrikning av uran bildas koldioxid. Dessutom finns ingen säker förvaring av utbränt kärnbränsle.

På grund av klimathotet har Energimyndigheten i en rapport slagit fast att en rimlig livsgräns för en kärnkraftsreaktor är omkring 60 år, inte som tidigare 35-40 år, vilket innebär att Oskarshamn 3 inte skulle behöva avvecklas förrän 2045.



Carin Jämtin, som är ordförande i socialdemokraternas klimatgrupp, anser att minst en kärnkraftsreaktor ska avvecklas under kommande mandatperiod, det vill säga efter 2010. En riktig politik. Istället för kärnkraft måste vi satsa på förnybara energikällor.

Alternativa och förnybara energikällor måste fram. Efter några sömniga år tycks det äntligen bli fart på utbyggnaden av vindkraften. Vattenfall och Sveaskog ska investera 20 miljarder kronor i 550 vindkraftverk i södra Sverige. Ett projekt som ska stå klart 2016.

I övrigt planeras ytterligare närmare 300 vindkraftverk att byggas de närmaste åren. Målet är att vindkraften ska uppgå till 10 terawattimmar (TWh) el 2015, vilket motsvarar två kärnkraftsreaktorer.



I dag producerar vindkraften 1,4 TWh, vilket är knappt en procent av den svenska totalproduktionen av el. Ändå är det vindkraft vi i första hand måste satsa på. Även vad gäller utbyggnaden av vindkraften finns motståndare.

Självfallet ska man inte provocera människor med massiv vindkraftutbyggnad i områden, som har sin utkomst av turism och rekreation. Det blir som alltid i sådana här sammanhang en balansgång mellan olika intressen, men visst finns utrymme för en kraftfull utbyggnad.



Det räcker inte med biobränsle, som dessutom ökar koldioxidutsläppen, eller effektivare småskalig vattenkraft. Solenergin går att ta vara på i små portioner, men kan heller inte bli något jättegrej i solfattiga Sverige. Att luta sig mot en kraftigt ökad import av el för att lösa vår inhemska elförsörjning är alltför osäkert.