Jobben inte för alla

UTANFÖR. Just nu är den svenska arbetsmarknaden starkare än på decennier. De nya jobben kommer. Bara positiva siffror, men ändå inte för de många som är långtidsarbetslösa och den stora grupp ungdomar som fortsatt står utanför arbetsmarknaden.

Opinion2008-01-03 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
E Vi har inte haft så hög ungdomsarbetslöshet sedan arbetslöshetskrisens 1990-tal. Alliansregeringen har en del att bevisa. Snacka går ju, men verkligheten är en annan än vad allianspropagandan proklamerar. Det är märkligt att Sverige i en galopperande högkonjunktur inte kan fixa jobb för de många som står längst från arbetsmarknaden.

Avgörande för den framtida utvecklingen på arbetsmarknaden är att de som går in i kortare eller längre arbetslöshet får möjlighet till kvalificerad utbildning inom de sektorer som samhället räknar med ska expandera och där de nya jobben tillskapas. Annars kommer flaskhalsar som innebär att de som är utan arbete inte passar till de nya jobb som erbjuds. Avsaknaden av den kompetens som krävs förlänger därmed arbetslösheten. Mot detta har den nya regeringen ingen medicin.



Mot den bakgrunden är ungdomsutslagningen så besvärande. Någon riktig politik för att komma till rätta med denna har inte avhörts från den nya
regeringen. Dagens ungdomar kommer till en skiktad och otrygg arbetsmarknad. Deltiderna är vanliga.

Arbetsgivarna eftersträvar, som det heter, allt större flexibilitet, då blir deltids- och visstidsanställningar allt vanligare. I dag har omkring 15 procent av samtliga anställda tidsbegränsade jobb. Totalt rör det sig om närmare 600 000 jobb.

Alltför många i vårt land är fortfarande öppet arbetslösa. Sedan må finansminister Anders Borg och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin slå sig för bröstet så mycket de orkar.



En allmän bild är att det saknas människor i både vård och omsorg. På många, alltför många offentliga arbetsplatser, saknas personal. De höga sjuktal, som det bekymras så mycket över, har sin förklaring i de för anställda så alltför slimmade arbetsplatserna.

Människor orkar inte hur mycket som helst. Dessutom finns många deltider, som få kan leva på. Nu ska dessutom de kvinnor, för det är till 90 procent kvinnor som jobbar deltid, inte kunna stämpla upp för att få a-kassa för sin deltidsarbetslöshet i samma omfattning som tidigare.



SamtidigT finns inga tecken på att regeringen Reinfeldt arbetar för att kommuner och landsting ska erbjuda heltider för de kvinnor som drabbas av det nya regelverket. Mot den bakgrunden är det inte förvånande att så många kvinnor är innerligt trötta på högerregeringen.

Ungdomsarbetslösheten tycks inte alliansen heller klara. Stegen från arbetslöshet i unga år till vanmakt och passivitet och dåligt självförtroende är kort. Alltför många unga hamnar i permanent långtidsarbetslöshet.

Arbetslösa ungdomar känner utanförskap i en allt mer otrygg livssituation. Det kan aldrig vara bra om ett samhälle introducerar 10 000-tals ungdomar i vuxenvärlden genom att göra dem arbetslösa. I det läget skrotar alliansen Komvux och andra möjligheter till fortbildning och arbetsmarknadsutbildning.



Långvarig arbetslöshet leder till kriser i privatlivet och till ekonomisk otrygghet. Arbetslöshet skapar stress och ohälsa. Hårdare kontroller och sänkta a-kasseersättningar, som den borgerliga högeralliansen genomfört, har gjort problemen än värre för de som drabbas.

Problemet är allt oftare att de som är utan arbete inte passar för de nya jobb som just nu erbjuds. Avsaknaden av den kompetens som krävs förlänger arbetslösheten. Mot detta tycks alliansregeringen inte ha någon medicin.



kenneth@bahnhof.se





Bild på Sven Otto Littorin:



Bildtext:

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, m, har inte kommit till rätta med den höga ungdomsarbetslösheten. Om konjunkturen viker nedåt under 2008 är risken stor att alliansens jobblinje förbyts till en arbetslöshetslinje.