Jobb, javisst - men barnen då?
OMSORG. Kvinnor kommer att tjäna på att gå från halvtid till heltid, skrev finansminister Anders Borg, m, i en debattartikel våren 2007. Låter troligt. Såvida det finns jobb och såvida hon inte är mamma till barn som behöver tillsyn kvällar, nätter och helger. För då kan hon tvingas tacka nej.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
delegation utan också för kvinnan, krävs för det första att det finns en heltid att få och för det andra att hon kan ta jobbet.
Även om det första kravet skulle uppfyllas, finns inga garantier för det andra. I alla fall inte om hon är en ensamstående mamma till barn som behöver tillsyn efter kontorstid. TCO har tillsammans med Sveriges Yrkesmusiker och Teaterförbundet gjort en undersökning bland Sveriges kommuner om de erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid.
Resultatet är nedslående.
Hälften av Sveriges kommuner ställer upp med någon form av "nattis". Den andra hälften har ingenting att erbjuda. Som skäl anger majoriteten att det är ett politiskt beslut. Ingen barnomsorg efter kontorstid. Förklaring numro två är att det inte finns någon efterfrågan. Och det är ju märkligt. Skulle behovet av barnomsorg skilja sig så markant mellan Sveriges kommuninvånare? Troligare är att "nattis" inte efterfrågas, därför att föräldrarna vet att svaret blir nej.
"Garantin om barnomsorg måste gälla alla barnfamiljer, inte bara dem som jobbar nio till fem. Barntillsyn är ett krav för att stå till förfogande och få a-kassa om man blir arbetslös. Den som jobbar inom till exempel scenkonsten och inte kan ordna barntillsynen privat, kan tvingas att tacka nej till ett arbete enbart av den anledningen att kommunen vägrar att erbjuda barnomsorg", säger TCO:s ordförande Sture Nordh i en kommentar till undersökningen.
För musiker och teaterarbetare är kvällar ordinarie arbetstid, men det gäller för långt fler och betydligt större yrkesgrupper. Den som ska arbeta inom handeln, hotell- och restaurang, sjukvård, omsorg om gamla och handikappade måste vara beredd att jobba kvällar, nätter och helger. Långt ifrån alla har någon närstående att anlita och bor de då i en kommun som inte erbjuder barnomsorg på ob-tid, tvingas de tacka nej till jobbet. Och de som tackar nej till anvisat jobb löper risk att förlora a-kassan. Något de kommer att göra ändå om de är deltidsarbetande och stämplat sina sjuttiofem dagar.
I de politiska beslutsfattarnas värld är "normal arbetstid" lika med "nio-till-fem". Allt därutöver är onormalt. Vårt samhälle är således synnerligen onormalt. Piteå kommun har ett "nattis" med maximalt 30 platser. Efterfrågan är stor, så stor att alla som önskar plats för sina barn inte kan få det. Arjeplog, Arvidsjaur och Älvsbyn har ingen barnomsorg på obekväm tid. Som skäl anges noll efterfrågan.
Efterfrågan och behov går förmodligen inte alls hand i hand. I så fall skulle inte kommuner som erbjuder "nattis" få så stor respons. Tillgång till barnomsorg dygnet runt står högt på föräldrars önskelista, högst när det gäller ensamma mamman.
Barn är en gåva. Utan barn dör byar, städer, ja hela länder. Barn är livet. Ändå betraktas och behandlas barn som ett problem som stör ordningen i en annars välordnad värld. I lagen står att kommuner bör erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid. När regeringen nu ser över lagen (skollagen) är det, som Sture Nordh påpekar, ett gyllene tillfälle att byta bör mot ska.
Det borde väl passa regeringens arbetslinje alldeles utmärkt. Ett sätt att skapa jobb. I dubbel bemärkelse.
Bild: Någon som visar dagisbarn.
Bildtext: De flesta kommuner har en väl utbyggd barnomsorg dagtid, men med omsorg på obekväm arbetstid är det sorgligt illa ställt. Arbete kvällar, nätter, helger betraktas som "onormalt" av de politiska beslutsfattarna.