För lite och för långsamt
IRAK. USA:s befälhavare i Irak general David Petraeus hade ingen tacksam uppgift när han skulle lämna rapport till kongressens båda hus om utvecklingen i det av våld så sargade landet. När USA invaderade Irak för fyra och ett halvt år sedan gick det mesta på räls, men sedan dess har USA och dess allierade kört fast.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Nu lovade Petraeus att ta hem 30 000 soldater till sommaren 2008. För lite och för långsamt är kommentaren från krigsmotståndarna inom det demokratiska partiet. Samtidigt som stridigheterna fortsätter. Bara i början på denna vecka har ytterligare nio amerikanska soldater dödats liksom ett antal civila irakier.
Det är sannolikt bara den svenska Migrationsmyndigheten med Migrationsdomstolen i ryggen som anser att det inte pågår någon väpnad konflikt i Irak. Fredrik Reinfeldt kanske skulle ta chansen att lyfta telefonluren och ta ett samtal med Bush för att få reda på hur det egentligen ligger till, men det är kanske för mycket begärt. Annars har ju Reinfeldt uttalat stort förtroende för Bush efter att de träffades i Washington för en tid sedan.
För USA är det kris och krig. Tidigare har Bush inte jämfört Irak med USA:s krigsmisslyckande i Vietnam. Nu gör han det för att motivera att USA ska stanna i Irak. Detta för att förhindra att den terrorism som pågår i Irak ska sprida sig till hemmaplan. Ett märkligt och cyniskt resonemang.
Det är tydligt att George W Bush blivit allt mer desperat. Över 4 000 amerikanska soldater har redan dödats i Irak. Fler lär det bli innan USA inser det omöjliga i sin uppgift. Även om general Petraeus ser ljuset i tunneln och att säkerhetssituationen förbättrats de senaste månaderna är det många som tvivlar.
Samtidigt ser vi hur de närmast allierade blir allt mer tveksamma till sitt engagemang i Irak. I Storbritannien har pressen ökat på att premiärminister Gordon Brown ska ta hem de brittiska trupperna. Allt mer tyder på att ett hemtagande av de drygt 5 000 brittiska soldaterna kommer att ske inom en snar framtid.
Medan den politiska krisen i Irak tilltar ökar oron inom det republikanska partiet för vad misslyckandet i Irak kan betyda för det kommande presidentvalet. Just nu är partiet något skadeskjutet. Det är inte bara republikanska presidentkandidater som fjärmar sig från Bush-administrationen utan också de som ska väljas till senaten, representanthuset och som guvernörer vid valet nästa år.
Samtidigt som allt fler dödas har den humanitära situationen i Irak försämrats. Enligt den brittiska biståndsorganisationen Oxfam saknar 70 procent av befolkningen tillgång till rent vatten. Elektriciteten fungerar inte. Nära 30 procent av barnen är undernärda.
Enligt Oxfam "hotas i ökande grad irakierna av sjukdomar och undernäring". Laglösheten fortsätter att breda ut sig. Samtidigt som USA-trupperna har allt svårare att skapa ett förtroendefullt förhållande till befolkningen.
Frågan är om Bush får det andrum han hoppas på. Runt hörnet väntar i sämsta fall ytterligare kaos medan Bush-administrationen famlar efter en konstruktiv och hållbar lösning för Iraks framtid. David Petraeus har hittills inte kunnat visa en framkomlig väg för att rädda vad som räddas kan för en hygglig reträtt för USA när den tiden är inne.